Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, cu peste 7.500 de membri în județ, anunță proteste ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic și auxiliar cu privire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă.
Leonte a menționat că reprezentanții FederațieiSindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la care este afiliată și ASI Suceava, se vor întâlni săptămâna viitoare, la București, pentru a lua o hotărâre unitară în ceea ce privește protestele care vor fi organizate.
„Vor fi proteste! Fie vom picheta Prefectura, fie vom organiza o manifestație la Guvern, în București, sau chiar ambele variante. Vom lua o decizie la nivel central în acest sens”, a explicat Giani Leonte.
Sindicaliștii cer acordarea sporului pentru condiții de muncă pentru personalul nedidactic și nedidactic auxiliar, în condițiile în care salariații din celelalte sectoare bugetare își primesc aceste sporuri.
Sporul pentru condiții vătămătoare de muncă este prevăzut în lege, însă aceste categorii de personal nu beneficiază de el, explică Giani Leonte.
De asemenea, referitor la personalul auxiliar din școli – din secretariat, contabilitate, bibliotecă, laboratoare – în ultimii trei ani nu a fost aplicată nici o creștere salarială.
„Sunt angajați care efectuează ore de muncă suplimentare, sâmbăta, duminica, lucrează cu aplicații care se blochează permanent, aplicații suprasolicitate, cu disfuncționalități. Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a avut o întâlnire cu personalul din secretariate și contabilitate din zona Gura Humorului pentru a identifica probleme punctuale și soluții la acestea. Astfel de întâlniri vor fi organizate în toate zonele județului”, a mai punctat președintele ASI Suceava.
Angajații din Buzău dau startul protestelor de astăzi
Organizația reprezentativă a salariaților din învățământul buzoian transmite că aproximativ 300 de membri de sindicat vor picheta Prefectura Județului Buzău, miercuri, 7 decembrie.
“Neacordarea sporului pentru condiții de muncă reprezintă o nouă abatere a Guvernului României de la ceea ce înseamnă respectarea legilor în vigoare! Acesta este un gest de condamnat care provoacă o mare nedreptate colegilor noștri din sistemul de învățământ, ținând cont de faptul că în alte arii profesionale el este plătit. Întreg personalul din educație este solidar cu aceste acțiuni de protest și garantăm că vor avea loc astfel de mișcări de stradă în toată țara, inclusiv în București. Efortul bugetar este nesemnificativ, dacă ne gândim la veniturile extrem de mici pe care le au colegii noștri. În această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru familiile angajaților din educație, consider că membrii Executivului ar trebui să găsească soluții prin care să sprijine acești oameni, nu să-i conducă spre sărăcie extremă, excluziune socială și discriminare”, a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI.