Explozia din Burdujeni a fost declanșată când Gheorghe Bucevschi, proprietarul apartamentului, a aprins lumina, pe fondul unei scăpări de gaz. Explozia care s-a produs luni dimineață, la ora 4.00, a fost una extrem de violentă și l-a aruncat afară din imobil pe proprietar. Șeful Inspectoratului pentru Sutuații de Urgență „Bucovina” Suceava, col. Costică Ghiață, a declarat că în urma investigațiilor efectuate de o comisie mixtă, referitoare la cauza incendiului, s-a concluzionat că explozia s-a produs în dormitorul apartamentului menționat, în care exista o acumulare de gaz. Potrivit șefului ISU Suceava, centrala termică și aragazul erau amplasate în balcon și fie au fost exploatate necorespunzător, fie au avut defecțiuni care ar fi dus la scurgeri de gaz. Cercetările ulterioare vor stabili astfel de detalii.
Colonelul Ghiață a mai spus că explozia a fost extrem de puternică și a fost afectată structura de rezistență a clădirii, astfel că oamenii nu mai pot locui în apartamentele din cele două scări de bloc.
Pentru persoanele evacuate din cele 24 de apartamente Primăria Suceava va pune la dispoziție 16 locuințe și există posibilitatea de a se închiria și camere la hotel, dacă va fi necesar, a declarat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan. De asemenea, administrația locală va oferi ajutoare de urgență pentru toate familiile afectate, atât din cele două scări de bloc, cât și din împrejurimi. Potrivit șefului ISU, în jurul blocului explozia a produs efecte pe o rază de 20 de metri. Au mai fost afectate o centrală termică și o clădire de locuit, precum și 22 de autoturisme care erau parcate în apropiere.
”Intenționăm să deschidem un cont de donații pentru cele 26 de familii care trec printr-un moment extrem de dificil, iar cu ajutorul colegilor de la ISU Suceava, dacă cineva consideră că poate ajuta cu alimente și îmbrăcăminte vom pune la dispoziție elementele logistice necesare”, a mai anunțat prefectul de Suceava.
Mai trebuie spus că instalația de gaz și centrala din apartamentul unde a avut loc explozia au fost verificate ultima dată în 2019, și potrivit legislației trebuiau reverificate anul trecut, ceea ce nu s-a întâmplat.