Una din cele mai importante capturi de obiecte pirotehnice a avut loc la finalul lunii noiembrie, în municipiul Suceava. Este vorba de o cantitate totală de 8.268 de kilograme, iar pentru asta a fost nevoie și de mai multe percheziții. În ziua de 29 noiembrie, polițiștii de la Serviciul Arme Explozivi Substanțe Periculoase și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au primit informații că un autotren prevăzut cu remorcă, aparținând unei societăți comerciale administrată de un bărbat de 47 ani, ar fi plin cu articole pirotehnice. Acestea erau aduse din străinătate și se vindeau ”la negru” în municipiul Suceava, locul în care erau depozitate fiind un container metalic. În baza acestor informații, polițiștii au solicitat încuviințarea unei percheziții, în urma căreia s-a descoperit cantitatea de 2.852 kg de articole pirotehnice, respectiv 2495 kg articole pirotehnice din categoria P1 și 357 kg articole pirotehnice din categoria F2. Ulterior, oamenii legii au mai obținut informații că sunt și alte obiecte similare depozitate în alte locuri, motiv pentru care s-a solicitat instanței emiterea unor mandate de percheziție în patru locații. Informațiile s-au dovedit corecte, dovadă și cele 5.416 kg de articole pirotehnice găsite, respectiv 194 kg articole pirotehnice din categoria P1, 192 kg articole pirotehnice din categoria F1, 2.453 kg articole pirotehnice din categoria F2, 1.041 kg articole pirotehnice din categoria F3 și 1.536 kg articole pirotehnice din categoria F4. Un bărbat de 47 de ani și soția acestuia, cei care se ocupau de administrarea firmei la care s-au găsit obiectele pirotehnice, au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de „operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept” și „contrabandă calificată”.
Cine, cum și când poate folosi obiecte pirotehnice
Polițiștii suceveni vin cu o serie de recomandări pentru cei care vor să folosească petarde și artificii. Conform legislației în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.”
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Polițiștii mai amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.