Suceava se află în topul județelor care au decontat foarte mulți bani pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni. Conform datelor publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din România la solicitarea portalului www.g4media.ro, în județul Suceava s-au plătit pentru aceste servicii nu mai puțin de 23.664.810 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 4,8 milioane de euro. Pe primul loc este Bucureștiul, unde s-au plătit 82.912409 de lei, urmat de Constanța, cu 65.182.690 de lei. În total, până pe 31 octombrie, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani. Fiecare persoană care face dovada că a cazat un ucrainean primește 50 de lei, la care se mai adaugă 20 de lei pentru masă. Sumele sunt neimpozabile. Practic, cu sumele decontate, județul Suceava se află pe locul 5, fiind devansat, în afară de București și Constanța, de județele Maramureș și Brașov. La polul opus se află județul Gorj, cu doar 279.250 de lei decontați și Covasna, unde s-au achitat 411.082 de lei.
Deconturile se fac din fondul de rezervă la Statului, care trimite banii la Ministerul Afacerilor Interne, ministerul îi virează la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI, iar de aici banii ajung către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate către primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare.
Plata efectivă, în cont sau numerar, se face în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni.