Această specialitate americană cu rădăcini germane a devenit unul dintre cele mai de succes feluri de mâncare din lume, dar nu este întotdeauna atât de ușor de preparat pe cât v-ați aștepta. Iată cum trebuie să faci ca burgerul tău să iasă gustos și suculent.
Un indiciu: este esențial să știți ce carne de vită să cumpărați, deoarece o mare parte din secret stă în acest ingredient. Dacă doriți să vă surprindeți următorii oaspeți, urmați următoarele sfaturi.
Cheia pentru un burger suculent, care nu se va destrăma, este să lași deoparte o carne de vită slabă și să optezi pentru carnea tocată de vițel care conține o cantitate adecvată de grăsime. Americanii susțin că hamburgerul perfect ar trebui să conțină până la 20 % grăsime pentru a împiedica grătarul să returneze în farfurie o chiftea uscată. Această grăsime este cea care face carnea onctuoasă și permite evitarea utilizării unor ingrediente precum oul, făina sau pesmetul, un truc obișnuit pentru a lega carnea, dar care este mai degrabă tipic pentru chiftele decât pentru hamburgeri. Un hamburger clasic acceptă doar toppinguri și garnituri care dau gust cărnii, cum ar fi sosul Worcerstershire, piperul, sarea sau ierburile aromatice.
Pentru a preveni destrămarea cărnii la asamblare chiftelei de burger, se recomandă să se toacă carne de vită o singură dată. De data aceasta, uitați de dubla trecere, pentru că nu veți pregăti sos bolognese. Iar dacă vreți să vă asigurați că este cu adevărat suculentă, puteți cere să vi se toace niște slănină pentru a o amesteca cu carne de vită, în proporție de 20 gr. la 200 gr.
Cum gătești un burger în așa fel încât să iasă perfect
Dacă nu aveți de gând să le gătiți pe grătar, cel mai bine este să optați pentru tigăi de fier. Dar, indiferent unde îi gătești, există două trucuri pe care nu trebuie să le uiți: unge hamburgerii cu ulei de măsline înainte de a-i pune pe foc și uită să întorci bucata de mai multe ori. Și marea întrebare: cât timp trebuie să stea pe aragaz? Ei bine, asta va depinde de gustul dorit, dar, ca regulă generală, timpii de gătire pentru un burger de doi centimetri grosime ar fi:
- Rare: 3 minute pe fiecare parte.
- Medium rare: 3 minute pe o parte și 5 minute pe cealaltă.
- Medium done: 4 minute pe fiecare parte.
- Well done: 5 minute pe fiecare parte.
Burger wagyu: este bună această carne de vită pentru burgeri?
Wagyu este o bovină japoneză pentru calitatea superioară a cărnii sale. Există patru rase Wagyu: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled și Japanese Shorthorn. Datorită geneticii Wagyu, bovinele produc o carne de vită cu un conținut mai ridicat de acizi grași omega 3 și omega 6 decât alte tipuri de carne de vită. Un amestec de grăsime mononesaturată și mușchi creează un efect de marmorare caracteristic, iar acest lucru are ca rezultat o textură fragedă.
Un burger Wagyu poate avea un preț mai mare decât, de exemplu, un burger din carne de vită Angus, dar acest lucru este total justificat de calitatea cărnii.Pentru a găti un burger Wagyu puteți începe prin a folosi carne tocată de vită Wagyu. Dacă folosiți carne congelată, începeți prin a decongela carnea de vită Wagyu. Faptul că îi permiteți să ajungă la temperatura camerei o ajută să se gătească mai uniform. Formați carnea în chiftele (în general, cu o grosime de aproximativ un centimetru și jumătate) și aveți grijă să nu lucrați prea mult carnea.
Se presară puțină sare și piper pe fiecare parte a unei chiftele pentru burger Wagyu. Pentru că carnea este atât de aromată, nu aveți nevoie de mai multe condimente decât acestea. Apăsați cu degetul mare în mijlocul fiecărei chiftele pentru a împiedica umflarea centrului și sunteți gata să vă gătiți un burger Wagyu.
Fie că doriți să faceți burgeri Wagyu pe un grătar pe gaz sau pe cărbuni, aprindeți focul și închideți capacul. Lăsați grătarul să se preîncălzească timp de aproximativ 15 minute pentru a ajunge la o temperatură de 260 de grade Celsius.
Așezați chiftelele de burger Wagyu direct pe grătar. Gătiți-le timp de aproximativ patru minute. Apoi întoarceți-le cu spatula și gătiți-le pentru încă aproximativ patru minute. (Timpul de gătire va varia în funcție de gradul de gătire dorit). FDA recomandă o temperatură internă de gătire nu mai mică de 71 de grade Fahrenheit pentru carnea de vită tocată. Instrumentele de grătar, cum ar fi un termometru pentru carne la îndemână, vă pot ajuta să asigurați temperatura corectă pentru un burger Wagyu.
Când este gata, scoateți carnea de vită de pe foc și lăsați-o să se odihnească timp de două minute. Mutați chiftelele pe chiflele lor, puneți deasupra condimentele și toppingul preferate și savurați.