Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 285 (8202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Studiu

Secretele celei mai bătrâne păduri din România vor fi dezvăluite de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pădurea Mociar, considerată cea mai bătrână din România, va fi studiată de un grup de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură Suceava, care vor veni cu dovezi științifice care să lămurească care este adevărul.

Astfel, în zilele de 8 și 9 decembrie, reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava vor merge în județul Mureș pentru a studia rezervația de stejari seculari Mociar, despre care se afirmă că este cea mai bătrână pădure din România.

Studenții, sub atenta îndrumare a profesorilor, vor lua probe din arbori și le vor determina vârsta în cadrul Laboratorului de Biometrie Forestieră.

La final, cercetările lor vor furniza dovada științifică prin care va fi validată sau nu această ipoteză.

„Vom scoate probe, sperăm să fie și sănătoși, ca să putem stabili vârsta. Facem o investigație, iar studenții vor putea vedea dacă acești stejari depășesc, așa cum se spune, 600 de ani. Noi în laborator avem probe de stejar de 300 de ani de la Letea și Caraorman. Este posibil să fie o legendă… La 1829, Țărilor Române li s-a permis comerțul cu grâne pe Dunăre și a fost un moment în care s-a defrișat masiv, pentru a face loc culturilor agricole. Acela a fost adevăratul sens al defrișării. Dar și în Transilvania, cât a fost sub stăpânirea fostului imperiu austro-ungar, s-au exploatat păduri. Pentru că era nevoie. Stejarul a fost și este o specie nobilă”, a declarat, pentru forestmania.ro, profesorul Cătălin Roibu, coordonatorul Laboratorului de Biometrie Forestieră.

Rezervația de stejari seculari Mociar este situată în apropierea orașului Reghin, din județul Mureș și se întinde pe o suprafață de 48 ha, la altitudinea de 400 m și cuprinde în jur de 100 de arbori cu vârsta cuprinsă între 650-720 ani, cu înălțimea de 15-20 m, diametrul între 1,5-4 m și un coronament haotic cu ramuri noduroase, uscate spre vârf.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretele celei mai bătrâne păduri din România vor fi dezvăluite de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură Suceava.
 Vizualizări articol: 1456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Secretele celei mai bătrâne păduri din România vor fi dezvăluite de studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei