În perioada 24-27 noiembrie 2022, un grup de liceeni de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la a patra ediție a hackathonului internațional Unihack, organizat de Liga Studenţilor de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara, o competiție de dezvoltare de aplicații în echipă. Elevii au avut la dispoziție 48 de ore pentru a dezvolta o aplicație funcțională care să se încadreze în următoarele tematici: Smart City, Good Health & Well Being și Digital Education.
Elevii care au participat la această competiție au fost: Agheniței Ilinca, Domunco Ștefan, Drumea Matei, Grămadă Ștefan, Loghin Șerban, Oanea Raul, Oniceag Diana, Orza Șerban, Strîmbeanu-Iacoban Elena, Șincai Sebastian, Teodosie Codrin, Tofan Anastasia, Vidami Alexandru.
Potrivit reprezentanților liceului, cei 13 liceeni au avut parte de o experiență de învățare unică, totodată dobândind abilități de gândire creativă, lucru în echipă și management al timpului.
La secțiunea Digital Education, premiul a fost acordat echipei formate din elevii: Agheniței Ilinca, Grămadă Ștefan, Loghin Șerban, Oniceag Diana și Strîmbeanu-Iacoban Elena.
„Aceștia au dezvoltat aplicația AlgAR cu scopul de a veni în ajutorul celor care vor sa învețe mecanismele din spatele algoritmilor predați la orele de informatică într-un mod vizual și intuitiv. Aplicația prezintă povestea unei pisici, Alga, care se rătăcește, iar utilizatorul o poate salva doar dacă rezolva challenge-uri bazate pe algoritmii Sortare prin Selecție, Căutare Binara, Stivă și Grafuri. Utilizând tehnologia AR și Unity, aplicația i-a surprins în mod plăcut pe jurați. Astfel, proiectul a fost apreciat, remarcându-se, atât prin design, cât și prin utilitate, fiind ales din multitudinea de proiecte dezvoltate de peste 200 de participanți”, au arătat reprezentanții colegiului.
Elevii sunt recunoscători mentorilor pentru ajutorul primit, în special mentorului Radu Seitan, profesorilor Marcu Daniela, Marcu Ovidiu, Costineanu Raluca, Petrișor Adrian și întregii echipe Unihack.