Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a transmis, de Ziua Națională a României, că din punctul său de vedere 1 Decembrie este ziua în care a fost încununat efortul istoric al națiunii române de a fi stăpână pe destinele sale. „<Noi vrem să ne unim cu țara>, așa suna strigătul românilor adunați pe Câmpia Libertății de la Blaj în 1848. 70 de ani mai târziu, trecând prin vicisitudinile istoriei cu abilitate, dar nelipsindu-ne dramul de noroc, România a devenit mare, îndeplinindu-se astfel un deziderat pe care îl purta în inimă toată suflarea românească”, a spus Bogdan Gheorghiu.
El a arătat că anul 1918 a fost încununarea efortului unei generații de excepție. Chiar dacă Revoluția de la 1848 din spațiul nostru a fost înfrântă, spiritul său a continuat să dăinuie peste decadele ce au urmat. Determinarea unor personalități precum Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza sau Vasile Alecsandri de a ridica o națiune liberă și suverană nu s-a lovit de gândul abdicării de la acest înalt țel. ”Elita politică românească, în congruență deplină cu poporul român, a reușit să creeze un stat (1859), a obținut independența acestuia (1877) și a realizat desăvârșirea edificiului național (1918)”, a mai precizat deputatul liberal.
Bogdan Gheorghiu a adăugat că ziua de 1 Decembrie oferă prilejul de a ne omagia și a ne uita cu admirație la faptele înaintașilor noștri, datorită cărora noi astăzi avem un stat, avem o țară pe care o numim România. „Trebuie să ne reamintim mereu că splendida moștenire de care astăzi ne bucurăm a fost făcută cu mari sacrificii, inclusiv de sânge. Acest lucru ne obligă să aducem veșnica recunoștință celor care nu își vor regăsi niciodată numele în cărțile de istoriei, celor mulți care au plecat pe front, dispuși să meargă până la gestul ultim, acela de a-și da viața pentru țara lor. Deși ziua de 1 Decembrie semnifică istoric încheierea actelor de unire ale teritoriilor românești, regăsite până în acel moment în afara granițelor Patriei Mamă, îmi place să privesc această zi ca încununarea efortului istoric al națiunii române de a fi stăpână pe destinele sale, nedorind altceva decât dezvoltarea în armonie și pace între celelalte popoare. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a mai spus Gheorghiu.