Mai mulți voluntari din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), împreună cu pr. Justinian Cojocar, coordonatorul asociație, au vizitat copiii cu dizabilități de la Centrul de zi de recuperare „Emanuel”, al Fundației FARA – Suceava. Acțiunea s-a încadrat în proiectul social al Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, la care tinerii voluntari ATOS participă cu drag de fiecare dată.
Nu este prima oară când tinerii ATOS îi vizitează pe copilașii bolnavi de la Centrul de zi de recuperare „Emanuel” și de fiecare dată emoțiile sunt mari. Sunt foarte prețioase clipele pe care le petrec împreună, copiii bolnavi și voluntarii, timp care aduce beneficii ambelor părții. Unii învață de la ceilalți. „Prețuim mult munca pe care o desfășoară, osteneala cu care angajații Fundației FARA se ocupă de acești copii, dăruindu-le multă dragoste. Un stop de bucurie aducem și noi de fiecare dată când le trecem pragul și ne jucăm cu ei. Desenăm împreună, lucrăm împreună și cântăm. Ne îmbrățișăm și ne promitem că vom fi prieteni mereu”, ne-a spus pr. Justinian Cojocar.
La ceas de sărbătoare, între Ziua Bucovinei și Ziua Națională, tinerii ATOS, îmbrăcați în straie populare, au dorit să fie alături de copiii mai puțin norocoși. Au cântat cu cei mici „Noi suntem români”, au pictat împreună cu ei un blid țărănesc și un banner cu mesajul „Hai în Bucovina!”, și, la final, le-au dăruit copiilor câte o insignă cu tricolorul și harta țării. „Tare s-au bucurat copilașii când au colorat harta României, cu un băiețel și o fetiță îmbrăcați în portul popular. Dumnezeu să răsplătească jertfa ostenitorilor”, a completat pr. Justinian Cojocar.
E greu să descrii în cuvinte și să poți exprima bucuria pe care o simt copilașii atunci când cineva se joacă cu ei, cântă cu ei, îi îmbrățișează.
Centrul de zi de recuperare „Emanuel” (Calea Unirii nr. 11 A, Suceava) al Fundației FARAși-a deschis porțile pentru copiii cu dizabilități din județul Suceava în anul 2014. Scopul echipei multidisciplinare de profesioniști este de a oferi servicii ce pot deservi trei aspecte principale din viața unui copil cu dizabilități: recuperarea cognitiv-motor-afectivă prin terapie și recuperare, mediul familial prin servicii de asistență socială oferite familiei copilului și, nu în ultimul rând, integrarea copilului, implicit a familiei sale, în viața comunității locale.