Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului Județean au acționat timp de trei zile și au documentat activitatea infracțională a unor persoane despre care aveau date că se ocupă în această perioadă cu transporturi de materiale pirotehnice interzise, în vederea comerțului ilegal ulterior.
În primă fază, în baza datelor pe care le aveau, polițiștii au oprit în trafic două autoturisme care transportau materiale pirotehnice.
Astfel, pe 24 noiembrie, în jurul orei 19.30, polițiștii au oprit pe E 85 un autoturism care rula pe direcția Fântâna Mare – Vadu Moldovei, condus de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din comuna Stolniceni - Prăjescu, județul Iași. Bărbatul transporta în portbagaj mai multe cutii despre care a spus că sunt petarde și artificii pe care intenționează să le folosească cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
În total, în mașină a fost identificată cantitatea de 94 kg articole pirotehnice, diverse categorii, deținute și transportate fără drept.
Acțiunea a continuat și, tot pe 24 noiembrie, în jurul orei 21.00, a mai fost oprit pe E 85, la Vadu Moldovei, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Iași, care deținea și transporta cu mașina cantitatea de 137 kg articole pirotehnice diverse categorii.
După aceste capturi, în continuarea cercetărilor, a doua zi, polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de o grupă de luptători de la Serviciul Acțiuni Speciale, au descins la o adresă din comuna Baia, la domiciliul unui bărbat în vârstă de 36 de ani, de unde au ridicat nu mai puțin de 806 kilograme articole pirotehnice, în valoare de circa 200.000 de lei.
Captura totală rezultată urma acestor acțiuni din trafic, urmate de percheziția de la Baia, este impresionantă.
”În urma activităților desfășurate a fost confiscată peste o tonă de materiale pirotehnice, întocmindu-se dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, fapte prevăzute de art. 37 lit. a) din Legea 126/1995, republicată”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.
Conform legislației în vigoare, „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.