O fotografie rară și puțin cunoscută îl surprinde pe Regele Mihai al României, tânăr, prins într-o horă la Putna. Unii oameni din Putna știu, la rândul lor din relatările părinților sau bunicilor, despre vizita lui Mihai la Putna din vremea când era prinț și Mare Voievod de Alba Iulia, în perioada în care tatăl său, Regele Carol al II-lea, revenise pe tron.
Din datele pe care am reușit să le adunăm, fotografia ar fi aproape cert din iunie 1936.
Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, în excursie cu clasa specială în Bucovina
Se știe că în acea perioadă Mihai era elev la Colegiul „Sf. Sava” şi absolvise clasa a IV-a, o clasă specială, formată din doisprezece elevi, aleși din toate provinciile țării şi din toate păturile sociale.
Această clasă de elită avea parte la fiecare sfârşit de an şcolar de o excursie de patru săptămâni prin țară, în care Mihai și colegii aveau să intre în contact cu viața și obiceiurile românilor din diferite provincii.
”În 1936, acest grup, însoţit de profesorii şi instructorii săi, aleşi şi aceştia pe sprânceană (Istoria, ca să dăm un singur exemplu, era predată de C.C. Giurescu, savantul), s-a documentat în sate şi mănăstiri, tinerii făcând cunoştinţă cu munca grea a câmpului, iar duminica s-au prins în hora satului la Putna, alături de junii locului”, se arată în articolul ”Amintiri cu Regele Mihai”, publicat în decembrie 2017 în Crai Nou de către Ion Netea.
Mihai a trăit viața cercetășească în tabără, la Putna
Și mai elocvent, în lucrarea ”Activități școlare ale prințului Mihai (1932-1940)” se amintește clar, cu citarea ca sursă a publicației ”Neamul românesc”, despre faptul că la 10 iunie 1936 „Mihai şi colegii săi de clasă pleacă, în cursul serii, la Suceava, pentru excursia de studii de la sfârşitul anului şcolar”.
De la Suceava, clasa Voievodului Mihai a plecat la Rădăuţi. Aici a stat patru zile, vizitând toate mânăstirile şi localităţile istorice din judeţ.
Pentru ziua de 18 iunie 1936 este consemnată în publicația vremii următoarea informație esențială cu privire la Putna: „Comandantul Cohortei „Luca Arbore” a luat iniţiativa de a sădi un pom şi a ridica o piatră monumentală într-o poiană de lângă mânăstirea Putna, unde Mihai a trăit viaţa cercetăşească în tabără. În cadrul unei mari serbări cercetăşeşti şi arcăşeşti urma ca această poiană să fie botezată cu numele Voievodului Mihai. (cf. „Neamul românesc”, nr. 132 din 19 iunie 1936, p.2)” Putna, alături de Bucșoaia (vizitată în mai multe rânduri de prințul Mihai în perioada 1936-1939), a rămas adânc în sufletul Regelui, dovadă că după 1990 a revenit și le-a vizitat în amănunt, petrecând momente emoționante, devenite azi parte din istoria recentă.
În fotografie mai apar trei localnice din Putna și primarul de atunci
Conform informațiilor pe care ni le-a pus la dispoziție în urma documentării Felicia Harmatiuc, din Putna, căreia îi mulțumim cu această ocazie, în fotografie apar, de la dreapta la stânga, Aglaia Ursan, Mihai Vișan (primarul din Putna în acea perioadă), fiica lui, Aritina Vișan, regele Mihai I și Cristina Aga.