Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 280 (8197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Unioniștii

Iacob Zadik – generalul care a sprijinit Unirea Bucovinei cu România, fără vărsare de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Ziua Bucovinei, în centrul municipiului Suceava, pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ, în apropierea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al lui Iancu Flondor, va fi dezvelit bustul generalului Iacob Zadik. Comandantul Diviziei 8 a Armatei Române a avut un rol important în Unirea Bucovinei cu România, deoarece, în acele zile tulburi, în care destrămarea Imperiului Austro-Ungar a dus la o anarhie generală, în care trupele dezertoare se dedau jafurilor și unor fapte năprasnice, era nevoie de un factor de stabilitate, de încredere.

Iancu Flondor, președintele Congresului General al Bucovinei, a cerut guvernatorului austriac Etzdorf predarea puterii către români. Refuzul guvernatorului a provocat tulburări, ceea ce a determinat chemarea în ajutor a armatei române.

În același timp, înfăptuirea Unirii era pusă în pericol de acțiunile ucrainenilor, care au ocupat palatul guvernatorului din Cernăuți și l-au silit să semneze un protocol prin care se transmitea puterea către trei delegați ai lor. Trupele ucrainene au ocupat și clădirea unde își desfășura activitatea Consiliul Național Român din Bucovina, arestând o parte dintre membri.

La 6 noiembrie 1918, generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8, având în subordine Regimentele 16, 29 și 37 infanterie, precum și pe toți grănicerii și jandarmii cu serviciul de pază pe frontiera Bucovinei, primește ca directivă să ocupe fără întârziere localitățile Ițcani și Suceava, iar de aici să extindă progresiv ocuparea până la Cernăuți inclusiv.

La data de 8 noiembrie 1918, comandamentul Diviziei 8 este stabilit la Burdujeni, iar generalul Zadik pleacă la Suceava și ia legătura cu autoritățile locale, iar apoi, la 9 noiembrie, Brigada 16 infanterie este primită în Siret, de unde continuă înaintarea spre nordul Bucovinei, neîntâmpinând nici o rezistență.

 

„Doi fraţi iubitori (...) se întâlnesc, spre a nu se mai despărţi niciodată”

 

La 11 noiembrie 1918, trupele române conduse de generalul Iacob Zadik intră în Cernăuți și restabilesc ordinea și participă la preluarea puterii.

„Domnule general, daţi-mi voie să vă binecuvântez, aşa cum o fac doi fraţi iubitori, care după o lungă şi dureroasă despărţire se întâlnesc, spre a nu se mai despărţi niciodată”. Cu aceste cuvinte l-a întâmpinat Iancu Flondor, în ziua de 11 noiembrie 1918, pe comandantul Diviziei a 8-a a Armatei Române, generalul Iacob Zadik. Ulterior, acesta a fost primit şi în Palatul Naţional din Cernăuţi.

În cuvântul de răspuns la alocuţiunea lui Iancu Flondor, generalul Iacob Zadik a spus:

„Onoraţi cetăţeni ai Bucovinei! În urma dorinţei Comitetului naţional bucovinean, M.S. Regele şi România au răspuns chemării şi au adus ajutorul armatei române, pentru ca liniștea acestei ţări să nu fie turburată. Sosind, aduc salutul cu iubire frăţească şi pot să spun cu iubire de mamă al României libere către ţara Bucovinei. În aceste momente, gândul meu se înalţă către Dumnezeu şi-i adresează mulţumirile României Mari că a scos sfânta dreptate la suprafaţă. Pentru despărţirea Bucovinei a trebuit să curgă sânge şi să cadă un cap de Domn, pentru reîmpreunarea ei însă n-a curs nici un pic de sânge, căci s-a făcut totul prin vrednicia voastră şi vrerea dreptăţii”.

 

Proclamaţia generalului Iacob Zadik către populaţia Bucovinei

 

„Răspunzând la chemarea Comitetului Naţional Bucovinean, Armata Română, din înaltul ordin al M.S. Regelui Ferdinand I al României, a păşit pe pământul Marelui Voievod Ştefan, pentru a ocroti viaţa, avutul şi libertatea locuitorilor de orice neam şi credinţă, împotriva bandelor de criminali, care au început opera lor de distrugere în frumoasa noastră ţară.

Trecând hotarul pus între noi de o soartă vitregă acum 100 şi mai bine de ani, hotar care n-a putut niciodată să ne despartă şi inimile, trupele române sosesc în mijlocul vostru aducându-vă dragostea şi sprijinul lor, pentru libera înfăptuire a dorinţelor născute din dreptul legitim al popoarelor de a dispune de soarta lor.

Stăpâniţi de aceste sentimente şi cu credinţa în sinceritatea cererii voastre de ajutor, invităm poporul bucovinean ca să nu se abată sub niciun motiv de la viaţa şi ocupaţiunile normale.

Subsemnatul garantează oricărui locuitor libera exercitare a drepturilor sale civice şi face cunoscut în acelaşi timp că se va reprima cu toată severitatea cuvenită orice încercare de dezordine, acte de violenţă sau nesupunere la ordonanţele date de noi” - Generalul Iacob Zadik, Comandantul Diviziei a 8-a Române Regale.

La 28 noiembrie 1918, este convocat Congresul General al Bucovinei și se votează unirea Bucovinei cu România.

 

Generalul Iacob Zadik, însoţitorul oficial al mareşalilor Franţei

 

Ca unul dintre participanţii de seamă la victoria de la Mărăşeşti, a fost însoţitorul oficial al mareşalilor Franţei Joffre, comandantul suprem al armatelor franceze în anii 1915-1916, şi Foch, comandant al forţelor franceze în anul 1918, cu prilejul vizitelor acestora în România în 1920, respectiv 1922.

Iacob Zadik a decedat la 8 aprilie 1970, la Bucureşti, în vârstă de 103 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iacob Zadik – generalul care a sprijinit Unirea Bucovinei cu România, fără vărsare de sânge.
 Vizualizări articol: 1588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Iacob Zadik – generalul care a sprijinit Unirea Bucovinei cu România, fără vărsare de sânge5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei