Vameșul Dănuț Bolohan, care a lucrat mult timp și la structurile din județul Suceava înainte de a se muta la Iași, a făcut adevărate jonglerii cu casele și mașinile pe care le-a deținut. O adevărată încrengătură, dar care arată clar intenția de a-și pune la adăpost averea prin transferul celor mai multe bunuri către cei doi copii ai săi, Oana Bolohan, actuală Parasca, și Andrei Bolohan. Ziariștii de la www.bzi.ro au făcut un adevărat rechizitoriu în ceea ce privește modul în care Dănuț Bolohan a acționat. Astfel, în cursul anului 2018 a donat două apartamente din Suceava, de unde este originar, celor doi copii. La un moment dat, Dănuț Bolohan a achiziționat un apartament în complexul Exclusive Residence, iar în urmă cu doi ani a cumpărat o vilă într-un duplex din complexul „London House”, cu peste 200 mp utili, din apropierea restaurantului „La Castel”, pe Aleea Sadoveanu, ambele în Iași.
În actele de proprietate apar Andrei Bolohan, fiul șefului de la Vamă, și Elena Margareta Bolohan. De fapt, Dănuț Bolohan locuiește într-o somptuoasă vilă din Copou, acolo unde au și avut loc perchezițiile derulate de procurorii DNA Iași.
În 2019, vameșul apare cu un împrumut de 20.000 de euro, luat de la Ioan Bolohan, dar și cu salariul anual de 96.479 de lei. În 2020, Dănuț Bolohan a primit un apartament de 49,21 mp, în Suceava, tot printr-o donație, la care se adaugă un credit bancar de 140.689 de lei, scadent în 2024. În anul 2021, Dănuț Bolohan a cumpărat un autoturism marca Kia Sportage, fabricat în 2020, dar a și vândut alt autoturism, cu 88.000 de lei, lui Valentin Parasca, nimeni altul decât ginerele său.
În 2022, șeful de la Biroul Vamal de Frontieră Iași a menționat în declarația de avere că a vândut un apartament cu 40.000 de euro către Mihăiță Lavric și Brîndușa Daniela Lavric, dar și un autoturism către Alexandru Htema, pentru care a primit 20.000 de euro. Același document mai arată că a primit și un cadou de 40.000 de euro de la Ioan Bolohan, după ce a stins datoria de 20.000 de euro. Același Ioan Bolohan îi lasă moștenire și suma de 16.200 de lei. Pentru anul 2022 mai apare că a cumpărat un apartament în Iași, cu o suprafață de 49,8 mp. Proprietar apare și soția sa, Anișoara Bolohan, beneficiara unei pensii private anuale de 18.175 de lei.
Date interesante îl vizează și pe afaceristul sucevean Iulian Culipei, care figurează ca administrator al societății Elams Express SRL, cu sediul social în Suceava. Înființată în 2016, timp de 4 ani, firma a fost la limita supraviețuirii, pentru ca cifrele pentru anul trecut să explodeze pur și simplu, ajungând la 5,1 milioane de lei.
Bolohan este acuzat de luare de mită, iar Culipei de dare de mită
Cei doi, dar și alți doi lucrători vamali cercetați în acest dosar penal au fost plasați în arest la domiciliu de Tribunalul Iași, dar măsura nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Iași. În ceea ce îl privește pe Dănuț Bolohan, acesta este cercetat pentru cinci infracțiuni de luare de mită, suma totală pe care ar fi încasat-o fiind de 24.500 de dolari. ”Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”, au arătat procurorii DNA Iași.
În ceea ce îl privește pe Iulian Culipei, acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de dare de mită. Procurorii DNA Iași au arătat și modul în care funcționa această rețea:
”În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
Prin modul de acțiune, funcționarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator)”, se arată într-un comunicat al DNA Iași.