La mai mult de două luni și jumătate de la începerea școlii, tichetele sociale în valoare de 500 de lei promise de guvernanți elevilor nevoiași, pentru a-și cumpăra rechizite, nu au ajuns încă la toți beneficiarii.
Elevii vor primi banii pe card, de cei 500 de lei beneficiind atât preșcolari, cât și elevi de gimnaziu și ciclul primar.
Programul este în al doilea an de funcționare, probleme cu întârzierea virării banilor înregistrându-se și în anul școlar trecut.
La nivelul județului, sunt peste 21.000 de elevi și preșcolari acceptați în acest program social. Dintre aceștia 11.100 de elevi și preșcolari au primit deja banii pe card, fiind în program încă de anul școlar trecut.
Ceilalți, circa 10.000 de elevi care s-au înscris în program în acest în școlar, nu au primit încă acele carduri cu 500 de lei pentru achiziția de haine și materiale școlare.
La liceul din Cajvana, de exemplu, sunt acceptați în program 717 elevi, dintre care 87 figurează încă din anul trecut, aceștia primindu-și banii aferenți acestui an școlar. Restul de 630 de elevi și preșcolari încă așteaptă cardurile cu cei 500 de lei.
Tot în județ, la liceul din Dolhasca, sunt 180 de beneficiari, dintre care doar 78 au primit cardurile și banii pentru materiale școlare. Ceilalți 102 au fost incluși în program în acest an școlar și încă nu au intrat în posesia banilor.
Cu aceste tichete pot fi achiziționate rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare, precum și articole de vestimentație pentru școală și grădiniță.
Peste 11.000 de beneficiari, în anul școlar trecut
În anul școlar trecut, în județul Suceava, peste 11.000 de preşcolari şi elevi din ciclurile din învăţământul preșcolar, primar, gimnazial, care provin din familii cu venituri mici, au primit tichete sociale pe suport electronic.
În total au fost 11.129 de preşcolari şi elevi, dintre care 1.902 copii din învăţământul preşcolar, 5.336 de copii din ciclul primar şi 3.881 de elevi de gimnaziu. Copiii care au beneficiat de sprijin educaţional provin din 547 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi structuri arondate acestora.
Program demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Programul social se numește „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, este demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și vizează prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii sau grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar și gimnazial.
„În România riscul abandonului școlar continuă să rămână unul real, în special în comunitățile sărace, încadrate în categoriile celor dezavantajate. Este extrem de important să concentrăm cât mai multe intervenții pe care le putem face în sensul prevenirii acestui risc”, au menționat reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Pot beneficia de acest ajutor elevii care se află în întreținerea familiilor cu un venit mediu net lunar pe membru de familie (raportat la luna iulie) de cel mult 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Cât privește preșcolarii, beneficiază de acest sprijin cei ale căror familii au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, calculat în funcție de toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.
Tichetele iau locul programului social „Rechizite gratuite”
Din 2001 și până la implementarea programului cu tichete sociale a funcționat un alt program destinat familiilor cu o situație financiară precară, „Rechizite gratuite”. Prin program, elevii primeau pachete cu rechizite pe baza unui dosar care să ateste veniturile mici ale familiilor lor.