Membri ai Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache au participat, sâmbăta trecută, la o acțiune de suflet pentru comemorarea deținuților morți în închisoarea de la Râmnicu Sărat, printre ei și liderul Ion Mihalache, decedat exact la 10 ani distanță față de celălalt lider marcant al partidului, Iuliu Maniu.
Ion Mihalache, Corneliu Coposu (care a fost închis și el la Râmnicu Sărat) și alți deținuți au fost comemorați la troița din centrul municipiului (troiță din lemn comandată la Săpânța), la Obeliscul lui Corneliu Coposu și la clădirea închisorii, astăzi o ruină, din care însă s-a păstrat în mare construcția, cu intrarea, zidurile înalte și fostele celule cu geamuri mici.
Petrea Dulgheru, președintele Organizației Suceava a PNȚ Maniu-Mihalache, a fost prezent pentru prima dată la Râmnicu Sărat și a rămas impresionat de ce a văzut și a auzit.
”Nu era o închisoare mare, erau mai puține celule, tocmai pentru ca teroarea să fie la cote mari. Geamurile de la celule erau foarte mici, regimul de izolare total, a fost locul în care elitele care au supraviețuit la Sighet trebuiau exterminate încet, dar sigur”, și-a relatat trăirea Dulgheru.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost denumită “puşcăria izolării totale”, locul din care cei ieșiți după ani de zile nu mai știau să vorbească.
Petrea Dulgheru a subliniat că face tot posibilul ca teroarea din ani 50 ai secolului trecut să fie cunoscută și de tinerii de azi, mulți dintre ei cu impresia că viața este doar roz și nu li se poate întâmpla nimic.
„Avem nenorociri care se petrec și acum la granița cu România, în Ucraina, am avut și noi dramele noastre și trebuie să învățăm din ele, să instruim tinerele generații și să le arătăm unde s-a putut ajunge în istoria recentă”, a punctat Dulgheru.
Pentru că Ion Mihalache a murit în închisoarea de la Râmnicu Sărat pe 5 februarie 1963, exact la 10 ani după Iuliu Maniu (5 februarie 1953, Închisoarea Sighet), cei care le respectă memoria au decis ca în februarie să aibă loc activitățile comemorative de la Sighet, în timp ce la Râmnicu Sărat se întrunesc în prima sâmbătă a postului Crăciunului, dată apropiată și de data decesului lui Corneliu Coposu.
În cadrul discursurilor ținute după comemorare, la sediul Primăriei Râmnicu Sărat, au vorbit Iuliana Gorea Costin, președinte PNȚMM România, și președintele executiv Mircea Taloș. În cadrul discursurilor s-a insistat pe lecția dată de martirii din închisori, pe capacitatea de a dărui pentru țară și pentru neam și pe incredibila lor dorință de a nu fi răzbunați pentru ce li s-a făcut.
În cadrul evenimentului comemorativ a fost prezentată și o expoziție a unui tânăr basarabean, Iulian Rusanovschi, privind restaurarea și salvarea monumentelor furate și distruse de ruși în Basarabia.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat este acum o clădire abandonată, însă este inclusă într-un proiect de restaurare și integrare într-un circuit de vizitare.