La Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului s-au organizat mai multe activități în cadrul Campaniei ,,19 zile de activism în prevenirea violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”.
Campania a debutat cu o acțiune de distribuire în rândul elevilor a unor ecusoane personalizate „cu mesaje de bine, cuvinte frumoase, care să le amintească cât de importantă este atitudinea politicoasă în relația cu cei din jur și a continuat cu o salbă de activități interesante pe tot parcursul celor 19 zile dedicate”, a explicat Gabriela Sîrbu, consilier educativ în cadrul Centrului Școlar Gura Humorului.
La activități au fost implicați 250 de elevi din școală, coordonați de 40 de profesori. S-a reușit, prin temele variate dezbătute, să fie aduse în atenția participanților majoritatea formelor pe care le îmbracă violența, fapt ce a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a consecințelor pe care aceasta le are.
„Au fost invitați să participe și părinți ai elevilor, cărora li s-a oferit posibilitatea de a împărtăși experiențele avute cu copiii lor, de a înțelege mai bine legătura dintre mediul familial și comportamentul manifestat de copii și au fost asigurați de sprijin în gestionarea situațiilor critice din partea cadrelor didactice și a asistentului social al școlii”, a adăugat Gabriela Sîrbu.
Alături de profesori și elevi a fost și un reprezentant al Poliției orașului Gura Humorului, care le-a explicat copiilor urmările legale ale actelor de violență, întărind îndemnul către o atitudine prietenoasă în relația cu ceilalți. „Impactul, atât asupra elevilor, cât și asupra părinților a fost important, elevii devenind mai conștienți de consecințele violenței, atât morale, cât și legale, iar părinții înțelegând mai bine care sunt nevoile copiilor lor și cât de importantă este relația familie - școală și sprijinul reciproc pe care îl putem oferi în beneficiul copiilor noștri. Produsele activităților realizate cu elevii au făcut obiectul unei expoziții ample, prin care mesajele antiviolență au fost împărtășite în comunitate”, a concluzionat consilierul educativ Gabriela Sîrbu.