Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 273 (8190)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă

Nou caz de turbare, cu 8 oameni suspecți de contaminare, descoperit datorită mediatizării cazului de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou caz de rabie a fost confirmat la un câine din orașul Siret, iar de data aceasta numărul persoanelor care au intrat în contact cu animalul bolnav este de 8. Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a informat că instituția a fost informată vineri, 18 noiembrie a.c., despre existența unei suspiciuni de rabie, la un câine mort în data de 10 noiembrie a.c., pe raza localității Siret. „În urma sesizării, DSP Suceava a efectuat imediat ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate 8 persoane care au intrat în contact cu animalul: 4 membri ai familiei și 4 medici veterinari. Analiza de laborator a confirmat prezența rabiei la animalul decedat”, a arătat Daniela Odeh. DSPJ Suceava a informat unitățile sanitare despre cazul de rabie și a îndrumat contacții către centrele antirabice în vederea vaccinării. Dată fiind perioada de timp de la expunere, acestor persoane li se administrează doar vaccin antirabic, nu și imunoglobulină antirabică umană, ca în cazurile precedente, care s-au prezentat la medic imediat după contact.

Doctorul veterinar Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat că este vorba despre un câine tot din orașul Siret, rasa Ciobănesc german. Cazul a fost descoperit, afirmă directorul DSVSA, datorită mediatizării în „Monitorul de Suceava” a cazului de marți, cu care au venit în contact proprietarii animalului, doi medici veterinari și un asistent veterinar. Dr. Voloșeniuc a povestit că vineri dimineață, la ora 7.00, i-a telefonat speriat un medic veterinar dintr-o comună din zona Rădăuți, care i-a spus că și el a tratat în urmă cu mai bine de o săptămână un câine cu simptome similare cazului mediatizat de noi. Inițial l-a tratat el, apoi l-a trimis pentru continuarea tratamentului la o clinică din Suceava. Animalul, nevaccinat antirabic, a murit în urmă cu o săptămână, în data de 10 noiembrie. 

„I-am spus colegului medic să meargă imediat la proprietar, să dezgroape câinele și să-l trimită la laborator pentru analize.  Așa au făcut și astă seară a venit rezultatul: pozitiv la rabie”, a declarat doctorul Voloșeniuc. Autoritățile sanitare au fost alertate de îndată ce a existat suspiciunea că ar fi vorba de rabie. Cele 8 persoane care au intrat în contact cu câinele turbat – patru medici veterinari și familia proprietarului din Siret (doi adulți și doi copii) au fost vaccinați antirabic și sunt sub monitorizare.

Șeful DSVSA atrage atenția populației și administrațiilor locale să alerteze imediat medicii veterinari dacă observă animale cu simptome nervoase, salivație în exces sau modificări de comportament. De asemenea, le solicită medicilor veterinari să solicite dovada vaccinării antirabice pentru câinii care le sunt aduși la consultații și tratament și să nu trateze animale nevaccinate. „Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, avertizează doctorul Voloșeniuc. 

Reamintim că la începutul acestei săptămâni doi medici veterinari și un asistent veterinar de la un cabinet din Suceava au operat un câine din Siret, care la scurt timp a murit și la analiza de laborator a fost confirmat cu rabie. Din cauza suspiciunii înalte de contaminare, atât personalul veterinar, cât și proprietara câinelului au avut nevoie de imunoglobulină antirabică umană, un produs medical extrem de greu de găsit la acest moment în România. DSP și Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au făcut eforturi foarte mari pentru a găsi și a aduce la timp cele 19 doze necesare tratării celor 4 pacienți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nou caz de turbare, cu 8 oameni suspecți de contaminare, descoperit datorită mediatizării cazului de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Nou caz de turbare, cu 8 oameni suspecți de contaminare, descoperit datorită mediatizării cazului de la Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei