În cadrul proiectului educativ „Împreună putem reuși”,la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului s-a desfășurat joi, 17 noiembrie 2022, un atelier de dezvoltare emoțională la care au participat elevii claselor a IX-a A și a IX-a C de la Centrul Școlar (coordonați de prof. psihopedagog Narcisa Cătălina Poclitaru, prof. psihopedagog Militina Cleopatra Culidiuc, prof. Daniela Mihăilă) și elevii claselor a VII-a B și a VIII-a B de la Școala Gimnazială „Petru Comarnescu” (coordonați de prof. Enikő Lămășanu - director, prof. Cristina Mihalea și prof. Dimitrie Dragomir Pascal).
Prof. psihopedagog Militina CleopatraCulidiuc a explicat că „școlii îi revine sarcina de a veni cu soluții inovatoare care să ofere fiecărui copil un cadru adecvat exprimării autentice și sănătoase a emoțiilor. Iată de ce identificarea emoțiilor constituie punctul de plecare în procesul de autoreglare emoțională, cu efect benefic asupra stării de bine și cu o contribuție semnificativă la gestionarea eficientă a comportamentelor în colectivitate. Pentru a-și dezvolta capacitatea de recunoaștere a emoțiilor personale, elevii au discutat situații problemă, au analizat expresiile faciale și semnele nonverbale ale emoțiilor și au interpretat jocuri de rol. Prin exercițiile propuse, s-a urmărit învățarea modului corect de a reacționa și de a lua decizii în viața de zi cu zi, precum și formarea capacității de folosire a emoțiilor personale în scopul automotivării”.
Coordonatorii atelierelor de dezvoltare explică faptul că „recunoașterea emoțiilor celor din jur va determina manifestarea preponderentă a comportamentelor empatice, apariția interacțiunilor pozitive în cadrul grupurilor și integrarea facilă a elevilor în mediul școlar și social. Limbajul universal al emoțiilor a creat punți și a dărâmat bariere”.