Timp de două zile, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat și găzduit, împreună cu partenerii săi, cea de-a VII-a ediție a concursului studențesc în domeniul securității informatice CTF-USV 2022 (Capture The Flag). Devenit deja o tradiție, concursul s-a desfășurat în format online, fapt ce a permis participarea directă a unui număr mai mare de concurenți.
La ediția desfășurată în zilele de 10 și 11 noiembrie au participat 28 de echipe, însumând 95 de studenți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din Suceava, București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova, dar și din alte țări precum Republica Moldova, Ucraina și, în premieră absolută, Cuba.
Competiția a constat în rezolvarea unui număr de probleme din domeniul securității informaționale prin găsirea unor coduri (flags) la nivelul aplicațiilor web și al sistemelor cu vulnerabilități induse. Aceste „flags” au fost sub formă de șiruri aleatorii și unice (hash), putând fi descoperite ca urmare a exploatării vulnerabilităților unor aplicații puse la dispoziție în acest scop. Rezultatele au fost încărcate pe o platformă CTF dedicată, unde s-au calculat automat punctajele, fiecare echipă putând vedea, în timp real, punctele acumulate, poziția în concurs, timpul rămas, rezultatul celorlalți concurenți, precum și alte informații relevante. Platforma de concurs a fost disponibilă timp de 24 de ore, începând de joi, ora 12:00 și până vineri la ora 12:00. Prin aceste „task-uri”, inventivitatea concurenților a fost pusă la încercare, aceștia găsind rapid diverse soluții de investigare într-un mediu virtual găzduit de o platformă informatică dedicată. Fiecare problemă rezolvată a adus cu sine un punctaj, validat după analiza rapoartelor elaborate de echipe, rapoarte în care sunt documentate rezolvările propuse pentru fiecare etapă în parte. Pregătirea problemelor de concurs și evaluarea rezultatelor finale obținute au fost asigurate, în bună parte, de partenerii CTF, coorganizatori ai manifestării, cu o experiență remarcabilă în domeniul securității informaționale. La fel ca în cazul edițiilor precedente, echipa de organizatori a fost coordonată de prof. univ. dr. ing. Alin Potorac, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Alături de universitate, au fost implicați și parteneri din mediul economic, Safetech Innovations București și Assist Software Suceava, care au oferit un important sprijin logistic și tehnic, asigurând, totodată, și fondurile necesare pentru premierea câștigătorilor.
Echipele participante din partea Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău au ocupat primele două locuri pe podiumul ediției actuale, locul trei fiind câștigat de una dintre echipele Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” din București. Echipele USV au fost și ele aproape de un loc pe podium, echipa formată din Florin George Baciu și Mircea Ene reușind să se claseze pe poziția a 5-a. Detaliile privind clasamentul final al concursului pot fi consultate pe pagina web a competiției https://ctf.usv.ro/CTF-2022_Contest_Final_Ranking.pdf, iarinformații suplimentare privind organizarea și modul de desfășurare a concursului pot fi accesate la adresa http://ctf.usv.ro.