Ministerul Educației a lansat campania „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”, proiect care vizează prevenirea actelor de violență din mediul școlarși care a pornit în urma cazurilor repetate care au avut loc în ultima perioadă în școlile din România.
Proiectul se adresează elevilor.
La finele săptămânii trecute, șefii inspectoratelor școlare și ai Centrelor de Resurse și Asistență Educațională au participat la o videoconferință cu decidenții din Ministerul Educației și au dezbătut o serie de propuneri pentru creșterea siguranței elevilor și a personalului didactic.
Astfel, ministerul vrea să deruleze programe de consiliere adresate elevilor și părinților, consiliere individuală şi de grup pentru victime, agresori și martori, să actualizeze lista obiectelor interzise în școli și să organizeze sesiuni de lucru cu specialiști pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și a programelor de susținere a victimelor actelor de violență în familie și în școli.
„Dezaprobăm orice act de violență fizică, verbală, psihologică și considerăm esențial ca elevii care au dat dovadă de un comportament violent să beneficieze de consiliere adecvată, iar familia și școala să depună toate eforturile, astfel încât manifestările violente să nu se mai repete”, transmite Ministerul Educației.
Acesta completează: „Condamnăm în termenii cei mai fermi actele de violență din mediul școlar. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicați să întreprindă toate acțiunile prevăzute în măsurile concrete adoptate în ultimii ani în vederea prevenirii și combaterii violenței în școli, obiectivul în ansamblu fiind crearea unui mediu sigur și armonios în școli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a elevilor”.
83 de fapte de lovire și violență, în Suceava, în anul școlar trecut
Cât privește județul Suceava, în anul școlar trecut, 83 de fapte penale au fost înregistrate de polițiștii suceveni, în incinta (cele mai multe) și în zonele apropiate unităților de învățământ preuniversitar.
Potrivit datelor primite de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, 51 fapte penale au fost sesizate în școlile din orașe și 32 în mediul rural. Mai mult de jumătate, 62% mai exact, din faptele penale au fost săvârșite în școli generale, 26% în licee și 12% în alte instituții de învățământ.
Cele mai multe incidente au avut loc în municipiul Suceava, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Școala Gimnazială ”Jean Bart”, iar câte două fapte penale au fost înregistrate la: Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic Rădăuți, Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei, Școala Gimnazială Burla, Școala Gimnazială ”Ion Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială Brodina de Sus, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava și Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava.
Potrivit polițiștilor, faptele din incinta unității au avut loc în curtea unității, în sala de clasă, pe hol (în timpul pauzei), în timpul orei de sport, la finalul orelor, pe holul unității, dar și în timpul orelor online.
„Cele mai multe fapte penale sunt fapte de lovire sau alte violențe (49%) și vătămare corporală din culpă (21%). Faptele de lovire sau alte violențe între elevi au fost produse pe fondul unor conflicte spontane sau discuții contradictorii. În ceea ce privește faptele de furt, au fost sustrase telefoane mobile și un ghiozdan, care au fost recuperate, fiind luate sau ascunse <în glumă>”, au transmis reprezentanții IPJ.
În ceea ce privește vârsta autorilor faptelor, se remarcă elevii cu vârsta de 12 ani, 14 ani și 15 ani.