În cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă în această perioadă implementarea proiectului european cu titlul „Accesibilitatea cercetărilor avansate pentru o dezvoltare economică sustenabilă - Academika”, un proiect demarat în iunie 2022 și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020. Derulat în parteneriat cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în calitate de beneficiar, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale din București, acest proiect are ca obiectiv general implementarea unui sistem integrat de măsuri de educație și de formare științifică în vederea fundamentării cercetărilor avansate cu caracter aplicativ pentru o dezvoltare economică sustenabilă. În același timp derularea proiectului urmărește creșterea vizibilității cercetărilor efectuate pentru o integrare mai bună a doctoranzilor și post-doctoranzilor din universitățile partenere, în concordanță cu cerințele pieței muncii din regiuni mai puțin dezvoltate, precum Sud Muntenia, Centru și Nord-Est.
Astfel, în perioada 14-17 noiembrie vor fi selectați 35 de studenți doctoranzi și 30 de cercetători post-doctoranzi din domenii eligibile precum economic (management, contabilitate, economie, administrarea afacerilor) și socio-uman (istorie, geografie). Aceștia trebuie să desfășoare cercetări avansate, care să beneficieze de sprijinul finanțării europene și să îndeplinească o serie de cerințe specifice în concordanță cu metodologia de selecție a proiectului.
În cadrul întregului proiect vor fi astfel înregistrați și sprijiniți 125 participanți, 60 dintre aceștia fiind deja înregistrați ca beneficiari ai sprijinului financiar. Proiectul, care se adresează doctoranzilor din anul terminal și post-doctoranzilor înmatriculați în unul din cele trei centre universitare, are o valoare totală de 5.664.000,00 lei, din care asistență financiară nerambursabilă în valoare de 5.550.720,00 lei.
Prin obiectivele specifice și activitățile preconizate în cadrul acestui proiect Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, împreună cu partenerii săi, va ridica standardele pregătirii profesionale și personale pentru doctoranzii și cercetătorii post-doctoranzi incluși în grupul de beneficiari, contribuind la portofoliul național de cercetări științifice avansate. Pentru detalii suplimentare vă puteți adresa coordonatorului partener, prof. univ. dr Carmen Nastase, la adresa de email carmen.nastase@usm.ro.