Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 15 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 269 (8186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dictatură

Conducerea Spitalului Județean Suceava le pune pumnul în gură salariaților, interzicându-le interacțiunea cu presa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Toate secțiile Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost notificate, la începutul acestei luni, printr-o adresă internă prin care personalul este informat că „Regulamenul de Ordine Interioară al spitalului precizează, la capitolul VIII”, că exprimarea liberă în presă sau pe rețelele sociale reprezintă „abateri disciplinare”. Trebuie precizat că în regulamentul de ordine interioară prezentat pe site-ul spitalului, https://spitaluljudeteansuceava.ro/wp-content/uploads/2022/04/ROI-Spitalul-Judetean-Suceava.pdf,  nici una dintre „faptele” incriminate nu este prevăzută.

Conform notificării trimise în secții, „faptele” care le sunt interzise medicilor și celorlalți angajați sunt: „să prezinte puncte de vedere în legătură cu actul medical al unității în publicații de orice natură în mediul virtual (internet, intranet), la televiziuni și în orice organisme media, în afară de purtătorul de cuvânt al unității și de Reprezentantul legal – Manager”, precum și „comunicarea de relații către presă/ salariații biroului de presă, cu excepția purtătorului de cuvânt al unității”.

De asemenea, este abatere disciplinară, în viziunea conducerii spitalului, „publicarea, devualarea (sic), fotocopierea în scopul folosirii interesului propriu, aducerea la cunoștința publicului larg  prin orice mijloace de comunicare a oricărui înscris intern/ extern ce poartă antetul spitalului și/ sau semnătura conducerii unității (directori, reprezentant legal – manager), fără acordul exprimat în mod explicit (în scris) de conducerea unității”.  Astfel, medicii nu mai au voie să prezinte pe paginile personale ale rețelelor de socializare sau în presă informații despre actele medicale pe care le efectuează, chiar dacă este vorba despre intervenții complexe care ar contribui la o imagine pozitivă despre spital și nici să facă publică vreo hârtie care are antetul spitalului sau semnăturile directorilor, care au devenit astfel „top secret”.

 

Medicii nu mai au voie să dea interviuri în care să vorbească despre activitatea în spital

O altă activitate care îi poate aduce pe salariații spitalului în categoria celor care săvârșesc abateri disciplinare este „participarea oricărui salariat al spitalului la emisiuni audio-vizuale sau acordarea de interviuri de orice fel în care se discută activitatea unității angajatoare”. Aceasta se va face „numai cu acordul prealabil al conducerii spitalului, inclusiv în cazul purtătorului de cuvânt”; „participarea la  asemenea emisiuni sau acordarea de interviuri în lipsa acestui acord constituie abatere disciplinară de comunicarea neautorizată de relații către presă”, susține conducerea.

Nota internă mai prevede că „de asemenea, salariaților le este interzis și constitue abatere disciplinară următoarele: să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu politicile și strategiile acestuia ori cu proiectele de acte sau caracter normativ sau individual” și „să dezvăluie informațiile la care au acces  în exercitarea funcției, dacă această dezvăluire este de natură să prejudicieze imaginea sau drepturile unității”.

Prin urmare, dacă angajații au cunoștință despre acte de malpraxis, corupție sau consideră că „politicile și strategiile” aplicate de conducere nu sunt cele mai bune și au opinii critice în legătură cu acestea nu au voie să le exprime public.

 

Dr. Calancea: „Salariații au semnat foi de luare la cunoștință și aplicare”

Contactat în legătură cu notificările transmise către secții, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, ne-a transmis următorul răspuns: „ROI- ul atașat este din anul 2009. În cadrul unității sanitare, la data prezentă, este în vigoare cel din 2019, care se regăsește pe intranetul spitalului. Salariații au semnat foi de luare la cunoștință și aplicare. Este un ROI aprobat de conducerea din 2019, aprobat de sindicate. Eu nu mă pot pronunța. Vă facem cunoscut că atât ROI, cât și ROF (n.r. - regulamentul de organizare și funcționare) sunt în curs de actualizare”. Întrebat când și în ce sens va fi făcută actualizarea ROI, transmis în urmă cu doar câteva zile către angajați, managerul Calancea a răspuns că „vom stabili în Comitetul Director”.

 

Sindicatul medicilor consideră prevederile „abuzive și nelegale”

Președintele sindicatului „Solidaritatea”- Camera medicilor Suceava, dr. Andrei Cristof, a declarat că sindicatul medicilor va contesta aceste prevederi din ROI, pe care le consideră „abuzive și nelegale”. „Nu este legal, este abuziv să pui pumnul în gura medicilor. Fiecare are dreptul la opinie”, a declarat medicul, care a mai spus că în calitate de președinte de sindicat are o comunicare greoaie cu conducerea spitalului. „Ca să obțin o întâlnire cu managerul a durat 6 luni, deși între biroul lui și cabinetul meu e o distanță de circa 10 metri. Sper ca de această dată să meargă mai ușor”, a spus dr. Cristof, medic stomatolog la UPU.

Președintele sindicatului Sanitas Suceava, Romică Bălan, ne-a transmis că în data 2 noimbrie a.c. a fost semnat un nou contract colectiv de muncă și potrivit acestuia trebuie reactualizat regulamentul intern, cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de muncă. „La consultările ce vor avea loc în perioada următoare poziția sindicatului Sanitas va fi fermă în ceea ce privește libertatea de exprimare și de opinie a membrilor săi, dar, în același timp, fără a neglija obligațiile personalului care rezidă din legile aplicabile privind drepturile pacienților și confidențialitatea privind relațiile de muncă și documentele utilizate în activitatea profesională. Formulările din regulamentul intern care pot lăsa loc de interpretări și facilitează derapajul spre încălcarea drepturilor oricăror categorii de salariați vor face obiectul analizei și clarificărilor, astfel încât forma finală agreată să fie cea mai lucrativă”, a transmis în scris Romică Bălan.

Precizăm că prevederile la care am făcut referire nu vizează în nici un fel drepturile pacienților sau încălcarea confidențialității unor documente prevăzute ca atare de legislație. 

Conducerea Consiliul Județean Suceava, instituția tutelară a spitalului, a declarat că ne va transmite punctul de vedere în  legătură cu obligațiile impuse și reamintite angajaților Spitalului de Urgență.

Conform ROI postat pe site-ul spitalului, abaterile și sancțiunile disciplinare sunt prevăzute la cap. VI, art. 38-39: „Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile şefilor ierarhici. Abaterile disciplinare în afară de cele privitoare la încălcarea obligaţiilor sunt următoarele: a) nerespectarea orarului de lucru sau utilizarea ineficientă a timpului de lucru; b) încălcarea reglementărilor referitoare la accesul în incinta unităţii sau neprezentarea, la cererea organelor de control, a legitimaţiei de serviciu; c) neprezentarea pentru verificare, la cererea organelor de control, a servietelor, sacoşelor, coletelor etc. sau nesupunerea la control ori de câte ori se solicită acest lucru; d) faptul de a nu purta, în timpul programului de lucru, echipamentul de protecţie şi de lucru, precum şi ecusonul de identificare; e) prezentarea la serviciu în stare fizică necorespunzătoare (capacitate de muncă redusă); f) nerespectarea confidenţialităţii datelor, informaţiilor sau documentelor cărora li s-a conferit acest caracter; g) nerespectarea normelor de protecţie a muncii, de folosire a echipamentului de protecţie şi de lucru, a celor de prevenire a incendiilor; h) lăsarea nesupravegheate, în timpul programului de lucru, a aparaturii şi instalaţiilor aflate în funcţiune; i) împiedicarea celorlalţi salariaţi de a-şi executa atribuţiile de serviciu; j) înstrăinarea oricăror bunuri ale spitalului, date în folosinţă sau păstrare; k) absenţe nemotivate, părăsirea anticipată a lucrului sau plecarea, fără motive temeinice, în orele de program, de la locul de muncă sau fără acordul şefului ierarhic; l) folosirea echipamentului de lucru şi de incendiu în alte scopuri decât cele cărora le este destinat; m) depozitarea de bunuri ale unităţii în alte locuri decât cele stabilite de conducerea acesteia; n) primirea de persoane străine la locul de muncă, dacă prezenţa lor nu este legată de activitatea desfăşurată în cadrul acestuia şi impietează buna desfăşurare a ctivităţii; o) distrugerea bunurilor unităţii; p) absenţa de la programul de pregătire profesională şi de instruire stabilit de conducerea societăţii; q) alte abateri prevăzute de lege.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea Spitalului Județean Suceava le pune pumnul în gură salariaților, interzicându-le interacțiunea cu presa.
 Vizualizări articol: 3214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Conducerea Spitalului Județean Suceava le pune pumnul în gură salariaților, interzicându-le interacțiunea cu presa3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei