O amplă acțiune coordonată de procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, efectuată alături de polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, a fost pusă în acțiune la primă oră a dimineții de ieri, fiind efectuate 83 de percheziții în judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-un dosar privind infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, trafic de migranți, infracţiuni de corupţie, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni rutiere, legate tot de transporturile ilegale.
Anchetatorii transmit că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români ar fi constituit un grup infracțional organizat, cu scopul principal de a trafica țigări pe teritoriul României, activităţi care s-ar fi derulat cu precădere în județele Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.
Ce s-a găsit la percheziții și ce s-a ridicat în vederea confiscării
Din datele pe care am reușit să le adunăm, în urma perchezițiilor de ieri au fost ridicate peste 14.000 de pachete de țigări, peste 100.000 de euro, 12.000 de dolari, peste 54.000 de lei, mașini, bijuterii, droguri pentru consum propriu și un pistol neletal, dar suspus autorizării.
16 persoane au fost audiate pe tot parcursul zilei de ieri la sediul DIICOT Suceava.
În județul Suceava perchezițiile au avut loc la Rădăuți, Dornești, Cajvana, Cacica, Arbore, Putna, Ulma, Falcău, Frasin, Suceava și Horodniceni.
De la contrabandă la trafic de migranți, pe fondul războiului
Pe parcursul anchetei au rezultat și infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiuni de dare și luare de mită.
Ar fi vorba în cauză și de un polițist care ar fi luat mită de la un inculpat oprit în trafic, însă cercetările sunt încă în curs.
Gruparea s-ar fi ocupat și de trafic de migranți, fapte comise în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina.
”În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia ar fi încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România”, au transmis procurorii de la DIICOT.
Acțiunea de amploare de ieri a fost realizată cu sprijinul polițiștilor de la structurile de combatere a crimei organizate din Iași, Bacău, Oradea, Cluj-Napoca, Craiova, Maramureș, Covasna, Mehedinți și Gorj, plus polițiști de la inspectoratele Oradea, Bistrița-Năsăud și Satu Mare
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
La acțiune au participat și jandarmi ai Jandarmeriei Române.