Comunitatea poloneză din Bucovina, și nu numai, s-a reunit sâmbătă la Solonețu Nou pentru a celebra Ziua Națională a Independenței. Această zi este pe data de 11 noiembrie și este considerată sărbătoarea națională a Poloniei, astfel încât are o însemnătate deosebită și pentru comunitatea din România. Oaspeții, și nu puțini la număr, au fost întâmpinați cu pâine și sare la intrarea în biserica din Solonețu Nou, acolo unde începând cu ora 10.00 a fost oficiată liturghia. Cel care a primit ”misiunea” de a conduce Sfânta Liturghie a fost capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau. Alături de acesta au concelebrat: decanul de Bucovina, pr. Alois Farțadi, pr. dr. Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții diecezei de Iași.
La finalul liturghiei, centrul de greutate al evenimentului de sâmbătă s-a mutat la sediul Dom Polski din Solonețu Nou. Militarii prezenți au purtat steagurile între biserică și Dom Polski pe principala stradă din sat sub privirile admirative ale localnicilor.
A urmat apoi o recepție cu program artistic în cinstea sărbătorii la Casa Polonă din localitate. Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, sub îndrumarea profesoarei lor de limba polonă, Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, sub îndrumarea profesoarei Maria Ostrovschi-Chahula, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieșca Poleacec și copiii din Cacica, îndrumați de Monica Cehaniuc, au pregătit un program artistic care a inclus recitări și cântece patriotice poloneze, precum și imnul de stat al Poloniei și al României. Surpriza s-a numit Maria Czaykovskaya, o cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, care a susținut un recital.
Lista invitaților care au participat la evenimentele dedicate independenței Poloniei este lungă. Printre participanți s-au numărat ambasadorul Republicii Polone la București – Maciej Lang, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński. De asemenea, au mai fost prezenți subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, subprefectul județului Suceava Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct profesor doctor Petru Crăciun, inspector pentru minorități – Cristina Maria Albu, preotul Mihai Cobziuc – consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soția Victoria Longher, președinții și membrii comunităților poloneze din: Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou, Suceava, Vicșani, Iași.