Un articol apărut în ediția din 23 septembrie a Monitorului de Suceava, ”Șofer lăsat fără plăcuțe de înmatriculare pentru că transporta la școală doi copii, din care unul cu dizabilități” a stârnit supărare mare la Poliția Municipiului Fălticeni. Pe scurt, în articol se semnala faptul că un echipaj a oprit și sancționat pentru transport auto fără licență un șofer care transporta doi copii, ambii minori, printre ei o fată cu dizabilități, în scaun cu rotile.
Polițistul a aplicat legea fără nici o interpretare punctuală, legată de fata în scaun cu rotile, în sensul că nu l-a interesat cum va ajunge aceasta mai departe la Fălticeni, deși tatăl fetei l-a rugat să înțeleagă că minora nu poate fi urcată în microbuzul care face cursele cu licență, în lipsa unei platforme.
Articolul a stârnit în general indignare printre cititori, astfel că pe pagina de Facebook a Monitorului de Suceava, dar și pe site au ”curs” comentarii. Din start, trebuie să subliniem că o parte din comentarii au fost dure și au însemnat jigniri la adresa polițistului, amenințări și blesteme. Comentarii pe care le dezaprobăm și încercăm să le limităm pe cât posibil.
Comentatorii care au adresat jigniri și au fost identificați, citați la sediul Poliției Fălticeni
La aproximativ o lună de la apariția articolului, cei care au postat comentarii și au putut fi identificați au primit citații de la Poliția municipiului Fălticeni.
Sucevenii au fost citați la Biroul de Investigații Criminale Fălticeni, unde li s-a adus la cunoștință că există o reclamație depusă de femeie, privind adresarea de injurii și expresii jignitoare în mediul online. Reclamanta este sora unuia dintre agenții de poliție care a făcut parte din echipajul care a acționat în acea zi.
Cei citați la Poliția Fălticeni au fost sancționați în baza Legii 61/1991, Republicată, la articolul care prevede ”săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”. (articolul 2, punct 1, din Legea 61/1991)
Așadar, persoana indignată din acest caz este sora polițistului, iar în baza acestei reclamații s-a început o adevărată anchetă pentru identificarea a zeci de persoane (unii comentatori nu au putut fi identificați).
De subliniat că acest articol de lege nu are legătură doar cu calitatea polițistului sau a instituției pe care o reprezintă. Cu alte cuvinte, oricine se simte indignat de comentarii din mediul online și depune o reclamație ar trebui să aibă parte de același tratament.
11 avertismente scrise și 7 amenzi de 200 de lei
Unul dintre cei sancționați, de exemplu, a primit ”Avertisment” pentru că l-a jignit pe polițist și a cerut ca acesta să fie dat afară din poliție.
Bărbatul care a primit sancțiunea a remarcat că polițistul care l-a sancționat avea pe masă un adevărat vraf de sancțiuni pe aceeași temă.
Contactat de Monitorul de Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu a precizat că în acest caz, pentru acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, polițiștii de la Fălticeni, în baza sesizării surorii agentului, au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, din care 7 amenzi a câte 200 de lei și 11 sancțiuni constând în avertisment. Așadar, cei care au postat comentariile cele mai denigratoare au fost și amendați, în timp ce alții au primit avertismente.
O acțiune normală până la un punct. Totuși, ce facem cu dosarele penale care stau nerezolvate de ani?
Evident, acțiunea polițiștilor de la Fălticeni este una legală și până la un punct normală, de multe ori comentariile depășind cu mult o limită a decenței.
Nu putem să nu remarcăm însă că polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Fălticeni, cei care ar trebui să gestioneze cazuri precum tâlhării și furturi, și-au dedicat atât de mult timp identificării autorilor unor comentarii răutăcioase și jignitoare. Asta în condițiile în care tot polițiștii se plâng că au prea multă muncă, nu pot face față, și de aceea unele dosare privind fapte grave zac ani de zile în faza de anchetă. Iar unii autori de fapte grave au scăpat de răspundere prin prescrierea faptelor, pentru că dosarele au stat prea mult pe masa polițiștilor.
Iar exemple în acest sens avem destule.
Așteptăm reacții similare când sunt jigniți și amenințați jurnaliști sau alți suceveni
Dacă tot domnii polițiști s-au pus pe sancționat comentariile denigratoare și să facă ordine pe această linie, sperăm să fie la fel de vigilenți și în cazul altor reclamații pe care le mai pot primi pe aceeași temă. De exemplu, vom vedea dacă sunt la fel de prompți atunci când vor fi sesizați că un ziarist este jignit sau amenințat pe site-ul cotidianului nostru sau pe pagina de Facebook, cum s-a mai întâmplat.
De asemenea, orice sucevean indignat de comentariile din mediul online (spațiu public) poate depune o astfel de petiție, iar polițiștii trebuie să acționeze la fel de prompt. Le urăm succes și spor la treabă.