Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 266 (8183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Cazuistică

Aproape 2.000 de cazuri noi de diabet în 2022, în județ, dintre care 18 la copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

1920 de cazuri noi de diabet, din care 18 la vârsta pediatrică, s-au înregistrat în acest an, la nivelul județului nostru.

În total, la Centrul Antidiabetic Suceava sunt în evidență 34.327 de persoane cu diabet zaharat, din care 108 sunt copii.

Centralizările au fost furnizate de centrul sucevean, cu prilejul Zilei Mondiale a diabetului, marcată în fiecare an pe 14 noiembrie.

Pentru anul 2022, activitățile de celebrare pe plan internațional se vor desfășura sub sloganul „Prevenim complicațiile de mâine, pentru pacientul de azi”.

„La nivelul Spitalului Județean Suceava activitatea se desfășoară în cadrul Secției de diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea, există Cabinetul Ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul Unității Județene de implementare a programului național de diabet zaharat”, a menționat dr. Claudiu Cobuz, medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, coordonator Centrul Antidiabetic Suceava.

 

Teste și investigații gratuite cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului

Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava oferă, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei, dozarea hemoglobinei glicozilate, materiale pentru piciorul diabetic, pacienților care se adresează Cabinetului Ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean, indiferent de tipul de tratament urmat.

„În felul acesta se facilitează accesul la automonitorizare al cât mai multor persoane - determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului. Prevenirea complicațiilor este obiectivul sine qua non al specialității noastre”, a menționat dr. Cobuz.

Centrul Antidiabetic Suceava este printre puținele centre din România nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (sunt doar 3 centre în Romania, din care 2 la București), așa cum reiese din site-ul https://worlddiabetesday.org/

 

Educația continuă a pacientului, esențială în diabet

Potrivit dr. Claudiu Cobuz, diabetul face parte din grupul afecțiunilor cronice în a căror strategie terapeutică un loc aparte îl ocupă educația continuă a pacientului. Pe parcursul evoluției bolii, trebuie luat în considerare orice eveniment capabil a determina modificarea calității vieții, apariția complicațiilor diabetului și/ sau afecțiunilor asociate.

„Concomitent, trebuie asigurate informații și deprinderi cu privire la noile posibilități terapeutice, în scopul unui management corespunzător al bolii și atingerii unui echilibru metabolic optim. (...) Un rol primordial îl deține cunoașterea persoanei cu diabet, de la statut social, economico-financiar până la cunoștințe medicale, credințe, posibilități cognitive, aderență și complianță la tratament. În unele cazuri, de o importanță deosebită este cunoașterea și educația anturajului persoanei. Este vorba de educație medicală continuă, adaptată în permanență persoanei cu diabet și ajustată în funcție de noile descoperiri în domeniu. Rezultatele finale vor depinde de propria imagine a pacientului față de boală și față de tratament, de propria dorință de a depăși provocările rezultate din evoluția bolii”, a mai explicat dr. Cobuz.

Secția și ambulatoriul de specialitate diabet zaharat din cadrul Spitalului Județean Suceava beneficiază, prin sprijinul conducerii și al Consiliului Județean, de dotări foarte bune: aparat pentru determinarea neuropatiei diabetice (Sudoscan), sisteme de monitorizare continuă a glicemiei (CGMS), investigarea circulației periferice (indice gleznă - braț), determinarea rapidă a hemoglobinei glicozilate (prin teste achiziționate de spital).

La nivel mondial, diabetul afectează peste 260 de milioane de persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 2.000 de cazuri noi de diabet în 2022, în județ, dintre care 18 la copii.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 2.000 de cazuri noi de diabet în 2022, în județ, dintre care 18 la copii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei