George Tofan (1880 - 1920), personalitate marcantă a Bucovinei, a fost omagiat la Suceava și la Bilca, locul său natal, la 142 de ani de la nașterea sa.
Manifestările s-au desfășurat la Casa Corpului Didactic (CCD) Suceava și Școala Gimnazială Bilca, instituții ce au ca numitor comun numele intelectualului bucovinean.
Pentru Școala Gimnazială din Bilca, evenimentul a avut trei semnificații: 142 ani de la nașterea lui George Tofan, cinci ani de la sfințirea noii școli și patru ani de la dezvelirea bustului lui George Tofan, artizan al unirii Bucovinei cu România, în An Centenar.
Potrivit prof. Costică Negru, directorul unității, „ceremonia a implicat toate autoritățile locale (Primăria, Consiliul Local, Școala, Bisericile, Poliția, Dispensar), demonstrând unitatea mult necesară în momentele grele prin care trecem. Prezența reprezentanților CCD Suceava, prin directorul Traian Pușcă și a tuturor profesorilor metodiști, a demonstrat importanța și valoarea pe care această instituție o acordă Școlii Bilca și personalității lui George Tofan, precum și colaborarea frumoasă pe care cele două instituții o au și despre care au vorbit, în cuvântările lor, directorii acestora”.
Prin întreaga sa activitate politică, literară şi educativă, George Tofan rămâne o figură de frunte a românismului din Bucovina.
Acesta a contribuit decisiv la ridicarea învățământului din provincia cu același nume.
„George Tofan a fost un luptător de seamă al românismului din Bucovina în ultimele decenii de stăpânire austriacă, dinamizează învățământul în limba română, prin Organizarea Asociației Corpului Didactic Român, înființează școli particulare pentru elevi și învățători, așază pe baze românești învățământul din Cadrilater și Basarabia, înființează revista Junimea literară, steag literar și cultural în jurul căreia s-au adunat tot ce era mai bun în Bucovina în domeniul literelor, militându-se pentru unirea culturală a românilor de pretutindeni, stă la originea apariției revistelor Școala (Bucovina), Școala românească și România nouă (Basarabia)”, a mai menționat Costică Negru.
Sărbătoare și la Casa Corpului Didactic Suceava
De cealaltă parte, și CCD Suceava și-a sărbătorit patronul spiritual, organizând o serie de evenimente pe tematici diverse din domeniul educației și formării.
Cadre didactice, profesori metodişti, parteneri, prieteni și colaboratori ai Casei Corpului Didactic Suceava au participat la activitățile întinse pe două zile.