A nu face nimic și a lua bani este o adevărată artă! Ca la orice ”operă de artă” este necesar să descoperim artistul, creatorul! În ceea ce privește „statul degeaba” în sistemul bugetar, autorul „creației” este simplu de identificat: POLITICUL! Stau degeaba și alții, precum „prinții petrolului”, dar acest lucru nu ne afectează direct, ci indirect prin prețul combustibilului ce trebuie să acopere și „superluxul” acestora!
Numărul celor care stau degeaba a crescut permanent. În perioada intrării în NATO, guvernul Năstase „păstorea” până în 800.000 de bugetari! Acum, deși populația s-a redus cu 4-5 milioane de locuitori (mai puțini „beneficiari”) și digitalizarea s-a generalizat (oare mai știu să calculeze cu creionul angajații la stat?), sunt pe „statele de plată ”aproximativ 1,3 milioane de bugetari!
Sunt „bugetari” de neînlocuit, precum medici, educatori, militari, polițiști, salariați publici etc.. Necesarul de angajați este clar în sistemul public central și local! În celelalte domenii (sănătate, educație, ordine publică) prolemele sunt date de o repartizare aberantă în teritoriu (toți vor la oraș, iar în rural este criză)!
Problema este numărul imens de bugetari! Polonia are aproximativ 750.000 la 38 de milioane de locuitori (datele din ultimul recensământ)!. De ce a tot crescut numărul angajaților la stat? Când ajung la putere, partidele își „recompensează” membrii sau apropiații lor (nepoți, amante) cu o slujbă la stat! Nu pot concedia vechiul angajat pentru că îi acționează în justiție și câștigă sigur (inclusiv salariile din perioada de „stat pe tușă”)! În România, cu sistemul administrativ de influență franceză, mai ușor schimbi premierul decât un funcționar comunal! „Moda” angajării prietenilor se întinde pe întreg mandatul demnitarului și este, fără îndoială, total dezinteresată! Nu credeți bârfa despre „șpagă”, diferită pe loc de muncă și funcție! Sau credeți??
O altă întrebare care este obligatorie în cazul „supraaglomerării” schemelor de „angajați piloși” este: ce fac ei efectiv, cu ce își „umplu” programul, că doar nu stau toată ziua pe facebook sau cu ochii pe ceas? Sau asta fac? Oricum, la sfârșitul programului ei sunt cei care „rup ușile” de la ieșire.
Am primit des reproșul că nu am „curajul” de a da exemple pentru a fi mai convingător! Să încerc și în acest caz să vă ofer o „mostră” de eficiență la stat.
În 1990, în Primăria Suceava erau 40 de angajați! E drept, nu aveau în „schemă” Poliția Locală, Spații Verzi și Fonduri Europene! Scădeți-i pe aceștia din total personal și veți descoperi de câte ori s-a umflat schema! V-am lăsat Dumneavoastră plăcerea! Acest lucru este valabil și la Consiliul Județean! Și în majoritatea primăriilor! Primăriile „sărace” funcționează bine cu 10-12 angajați și se achită de atribuțiuni!
Numărul ministerelor a crescut, iar numărul angajaților s-a mărit de până la 10 ori! A „explodat” schema și la agenții, locul perfect de a nu face nimic! La fel de mult au crescut și salariile acestor „fericiți ai sorții”! Și cresc chiar și în situația de criză de acum. Doar pentru ei!
Efectul acestor stări de fapt este că „serviciul la stat” este „ținta” majorității absolvenților! Nu verifică nimeni eficiența activității sau cu ce își „umple” timpul onorabilul funcționar! Cum să verifice cineva dacă aproape toți au un „sfânt” care îi protejează!
Dan Strutinschi
P.S. 1 Ministrul Boloș vrea salariu mai mare, pentru a fi la nivelul țărilor bogate; se simte „jenat” cu 2500 € pe lună! Faceți întâi România bogată și apoi cereți! Altă ticăloșie!!
P.S. 2 Numărul cerșetorilor crește, deși mulți au plecat la „muncă” în UE! Poliția Locală nu aplică legea, să nu se „murdărească” dacă pun mâna pe ei! Un glumeț spunea că a intervenit o înțelegere nescrisă între cei care „întind mâna”! Aveți altă explicație??