”România fără dosar” reprezintă o competiție studențească care are drept scop debirocratizarea României, iar prezența a 10 echipe studențești, reprezentând tot atâtea facultăți de la șapte universități din țară, arată interesul pentru încurajarea plăților electronice la toate categoriile sociale ale populației și încurajarea instituțiilor publice să se integreze cu platforma ghiseul.ro.A doua ediție a competiției studențești „România fără dosar” se desfășoară în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie 2022, studenții celor 10 echipe lucrând alăturide 10 mentori-deputați pentru crearea unor campanii de comunicare care să contribuie la încurajarea digitalizării și integrarea platformelor online.
În cadrul concursului, Specializarea Media Digitală din cadrul Facultății de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a calificat în faza finală a competiţiei cu două echipe: Digi USV, formată din Alexandru Neamţu, Ecaterina Morăraş şi Emilia Vîntuleac, şi Media USV, formată din Daniela Căpusneac, Ioana Neamțu, Florina-Alina Pușcașu și Daniela Burac. Din juriul competiției face parte asist.univ.dr. Iulia Sîrghi-Covalciuc, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din USV.
Organizată de Universitatea din București și Camera Deputaților, competiția are drept scop accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative și aduce împreună mediul academic, actori politici și membri ai societății civile. Importanța unor astfel de demersuri a fost recunoscută și de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, mentor în cadrul competiției la prima ediție. Acesta a susținut o sesiune online de debriefing cu studenții selectați pentru etapa finală și le-a explicat acestora așteptările echipei sale de la campaniile pe care le vor livra în săptămâna de lucru. Pe parcursul competiției studenții au beneficiat de un workshop online cu Tudor Turcu, responsabil de comunicare în Autoritatea pentru Digitalizarea României, și de un training de Design Thinking oferit de Ascendis. Cele 10 echipe vor prezenta proiectele finale în fața juriului, la Parlamentul României, miercuri, 9 noiembrie, începând cu ora 12.00.