Rusoaica acuzată de acte de terorism în Siria a primit protecție din partea statului român. Tribunalul Suceava a decis să îi acorde Aminei Gerikhanova ”protecție subsidiară”, o formă de azil politic, ceea ce înseamnă că de acum se află sub protecția statului român. Amina Gerikhanova a fost pusă în libertate acum câteva săptămâni, iar de atunci locuiește la Centrul de azilanți din Rădăuți.
Inițial, rusoaica trebuia extrădată, o decizie în acest sens fiind luată de Curtea de Apel Suceava, dar din motive încă necunoscute Federația Rusă nu și-a repatriat cetățeanul. Femeia în vârstă de 36 de ani a fost prinsă pe 11 martie în Punctul de Trecere a Frontierei Siret în timp ce intra în România din Ucraina. Pe numele Aminei Gerikhanova exista un mandat internațional de arestare emis de către Interpol în baza unei decizii din 27 martie 2018 de Tribunalul districtual Oktyabrsky, din orașul Groznâi. Femeia este acuzată de comiterea infracțiunii de participare la grupare armată ilegală. Mai exact, aceasta ar fi mers în Siria, unde a luptat alături de diferite grupări armate timp de un an de zile.
În momentul în care a intrat în România, femeia se afla într-un autocar cu pasageri care se deplasa pe ruta Ucraina-Turcia și era însoțită de un copil minor, care a fost preluat de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. Copilul a fost preluat în regim de urgență și a stat o perioadă într-un centru specializat, iar ulterior a fost preluat de o rudă care a venit la Suceava din Germania.
În timp ce era închisă, Amina Gerikhanova a fost dusă la Curtea de Apel Suceava, iar pe treptele Palatului de Justiție a declarat: ”Vreau să obțin scoaterea de sub această învinuire mincinoasă”.
O formă de protecție similară a obținut în urmă cu circa două săptămâni un alt cetățean al Federației Ruse. Este vorba de Andrei Skripii, de 55 de ani, dat în urmărire internațională pentru fraude de proporții care ar fi afectat bugetul Rusiei. Bărbatul a negat acuzațiile și spune că de fapt era căutat pentru că milita pentru drepturile omului, aspect care nu era pe placul conducătorilor din țara sa natală.