La finele săptămânii trecute, peste 300 de cadre didactice din județ au participat la Conferința de Educație Timpurie, eveniment care a oferit educatorilor, învățătorilor și profesorilor din învățământul primar o viziune inovativă asupra procesului educațional în primii ani de viață.
Pe lângă Suceava, ediția cu tema ”Educația vine din inimă” s-a desfășurat și în Timișoara, București și Chișinău, iar sesiunile de training susținute de specialiștii în educație au avut drept scop integrarea stării de bine în procesul de învățare. Accesul cadrelor didactice din sistemul public a fost gratuit.
”Educația din inimă este una în care educatorii sunt inspirați, pasionați și pornesc în demersul lor cu imaginea copilului în minte. În vremuri în care realizăm importanța rezilienței și adaptabilității, educația timpurie care pune accent pe abordarea holistică a dezvoltării copilului are puterea de a transforma viitorul”, a precizat Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie.
Potrivit organizatorilor, la evenimentul de la Suceava au venit educatori și profesori din toată regiunea - Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Siret, Rădăuți, Tg. Frumos, Roman, Fălticeni.
Tehnici și activități pentru relația adult-copil
În stilul său umoristic și dinamic ce a făcut-o cunoscută în întreaga lume, cu o prezentare concepută precum un spectacol, ”profesoara de fericire” Shonette Bason-Wood a prezentat, la Suceava, zece moduri de a crește potențialul unui copil printr-o abordare centrată pe dezvoltarea emoțională și cultivarea fericirii.
”Majoritatea a ceea ce învățăm și modul în care o facem are loc în contextul relațiilor”, a fost ideea cu care Stuart Stotts, autor, muzician și formator educațional, și-a început sesiunea de la Suceava. Acesta le-a oferit participanților o serie de tehnici și activități menite să creeze relații pozitive adult-copil prin muzică, povești și exerciții de creativitate.
Prin sesiunea sa numită ”Senzorial în educația din inimă”, Valentina Secară, fondatoarea Conferinței de Educație Timpurie, formator de adulți și promotor al educației timpurii în România, a subliniat importanța abilităților precum empatia, altruismul, adaptabilitatea și compasiunea pentru dobândirea succesului, oprindu-se asupra învățării senzoriale, atât de importantă încă din prima zi de viață.
Conferința de Educație Timpurie este organizată de Fundația Acorns, prin divizia de evenimente FIRST7 - Parents & Educators Coaching. De peste 10 ani, proiectul promovează educația timpurie în România și oferă acces gratuit cadrelor didactice din învățământul public, preșcolar și primar, la sesiuni de training susținute de formatori internaționali apreciați pentru contribuția la evoluția educației în raport cu nevoile noilor generații.
Parteneri locali ai evenimentului au fost Centrul de Dezvoltare Personală și Profesională EDUMAX, Technoworld, Școala Filadelfia, Fundația Umanitară ASSIST.