Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei va sluji duminică, 6 noiembrie 2022, împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Slujba va marca împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au transmis că evenimentele aniversare dedicate Anului Jubileu, „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, vor fi încununate duminică, 6 noiembrie 2022, cu săvârșirea Liturghiei arhierești și a Parastasului pentru ctitori, începând cu ora 08.30. Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârșită pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este și Catedrala Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În decursul acestui an au fost organizate mai multe evenimente aniversare cu tema anului jubileu, „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”.
Programul liturgic al sărbătorii dedicate cinstirii memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional, va debuta în seara zilei de sâmbătă, 5 noiembrie2022, cu Slujba de Priveghere, începând cu ora 20:00, și va continua cu Sfânta Liturghie de noapte în interiorul Catedralei Arhiepiscopale.
„Pentru a înfrumuseța acest moment de sărbătoare, credincioșii din eparhie și nu numai sunt așteptați în zilele de 5 și 6 noiembrie la <Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava> pentru a se închina la racla cu cinstitele moaște ale sfântului nostru ocrotitor, mare făcător de minuni și grabnic ajutător”, conform https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/.Pelerinii care vor participa la slujbele din zilele de sâmbătă și duminică se pot închina la cinstitele moaște ale Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Conform Basilica.ro, Biserica este ctitorită de Bogdan al III-lea Voievod și Ștefăniță Voievod în secolul 16, conform pisaniei din pridvorul bisericii. „Cu voința Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a voit binecredinciosul și de Hristos iubitorul IO BOGDAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu Domn la Țării Moldovei, să zidească Biserica Mitropoliei Sucevei unde este hramul marelui martir purtător de biruință Gheorghe.” (...) „Și a început sa zidească în anul 7022 (1514) și n-a ajuns să săvârșească, și fiul său, IO ȘTEFAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu, Domn al Țării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus și a săvârșit în anul 7030 (1522) luna noiembrie 6, iar a domniei sale al șaselea curgător și a fost sfințită cu mâna Prea Sfințitului Mitropolit Kir Teoctist” se arată în textul pisaniei.