Mărirea echipei de medici cardiologi intervenționiști la secția Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va duce la scăderea listelor de așteptare pentru montarea stenturilor la inimă pentru pacienții cardiaci cronici. De la 1 noiembrie a.c., alături de medicul primar cardiolog supraspecializat în cardiologie intervențională Paul Turcoman și medicul specialist supraspecializat în cardiologie intervențională Laurian Blaga a venit și cunoscutul cardiolog intervenționist Roberto Haret, astfel încât numărul de astfel de proceduri poate crește.
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a organizat, miercuri, o conferință de presă împreună cu echipa de cardiologi intervenționiști și a declarat că extinderea activității în acest domeniu este urmarea firească a creșterii adresabilității unității medicale, căutată nu doar de pacienți din județul Suceava, ci și din județele vecine, Botoșani și Neamț. Dr. Calancea a spus că dacă pentru susținerea programului de stenturi pentru pacienții cu infarct acut nu au fost niciodată probleme de finanțare, pentru programul de stenturi pentru bolnavii cardiaci cronici s-au mai înregistrat sincope, care au trebuit compensate din fondurile spitalului.
Dr. Paul Turcoman a arătat că, din iulie 2019, când a venit la spitalul din Suceava, și până acum, aici au fost tratați 2.107 pacienți cronici și 818 pacienți cu infarct miocardic acut. Media infarctelor acute în județ este de 240-250 pe an, potrivit medicului. „Până ieri, Suceava a fost singurul centru din țară care a susținut programul de acuți și cronici cu un singur medic, la început, apoi cu doi, după ce a venit și dr. Blaga”, a declarat dr. Turcoman. Acesta a precizat că în urma solicitării pe care a făcut-o către Ministerul Sănătății, în luna octombrie a acestui an s-a alocat cardiologiei intervenționale din spital suma de 510.000 de lei, „bani suficienți pentru a lucra cu motoarele la maximum”. Medicul a spus că listele de aşteptare pentru stenturi sunt, la această oră, până în ianuarie 2023, inclusiv. Atât el, cât și dr. Blaga au subliniat că „nu a existat pacient care să aibă nevoie de urgență de stenturi și să nu fie rezolvat la Spitalul Judeţean de Urgență Suceava”. „Am ajuns la nivelul centrelor universitare Iași, București și Cluj”, a precizat dr. Paul Turcoman.
Întrebat câte ore va lucra doctorul Roberto Haret la spital, managerul Alexandru Calancea a declarat că „va lucra peste 7 ore/ zi”, iar dr. Haret a spus că va fi în spital cât va fi nevoie. „Am ambiția și orgoliul ca oamenii din județul Suceava să înțeleagă că putem oferi servicii la fel de bune ca în centrele universitare”, a afirmat dr. Roberto Haret.
Deocamdată, acesta are cu spitalul contract de prestări servicii, concursurile de angajare pe perioadă nedeterminată fiind blocate în sistemul sanitar de stat, până la 31 decembrie 2022.