Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României privind prescripția specială va duce la închiderea a mii de dosare la nivel național, fiind destul de probabil ca la nivelul județului Suceava să fie vorba de sute de dosare care nu își vor urma cursul. Inculpații trimiși în judecată vor scăpa de răspundere, cel mult latura civilă urmând a se judeca mai departe.
Decizia afectează dosare aflate pe rolul instanţelor ori la nivel de Parchete. La inculpații deja trimiși în judecată vor înceta procesele penale, înainte de a se finaliza judecata, în timp ce în cazul celor aflați încă în faza de urmărire penală va fi și mai simplu. Deja au apărut primele procese penale încetate la instanțele sucevene, iar la altele, mult mai multe, este pusă în discuție prescripția la următoarele termene.
Este vorba în general de infracțiuni care nu sunt prevăzute cu pedepse foarte mari și în care anchetele au decurs foarte greu. Au durat ani în care dosarele au stat în faza de urmărire penală ori ani de procese fără vreo finalitate, astfel că s-a ajuns acum la această prescripție generală.
Lăsând la o parte aceste informații generale, deja cunoscute, ajungem și la cazuri concrete, care ne ajută să ne dăm seama mai bine cât de neplăcută este situația pentru victime, respectiv cât de fericiți sunt acum cei care au comis infracțiuni și se așteptau să ajungă la pușcărie.
Vă mai aduceți aminte de familia din Șcheia terorizată de romi, care s-a mutat din casă?
Unii dintre cititori își mai aduc aminte probabil de un caz de notorietate de la Șcheia.
În aprilie 2017, o familie terorizată de romii Bozomală de la Șcheia a luat decizia de a se muta la Suceava.
Pe scurt, povestea a fost următoarea. Cătălin Mandache conducea un autoturism VW Transporter pe strada Aeroportului din Şcheia, înspre locuinţa sa, și s-a intersectat la un moment dat cu Marian Simion Bozomală şi cu doi fraţi de-ai lui. Bărbatul îi cunoştea pe cei trei, în condiţiile în care casa sa este aproape de cea a familiei de romi, iar aceştia i-au mai făcut probleme, spărgându-i o maşină. Unul dintre frați a simulat că loveşte cu sapa autoturismul, Cătălin Mandache având un schimb de replici cu cei trei.
După aproximativ 8-10 minute, în timp ce Cătălin Mandache se afla în locuinţă, împreună cu soţia şi cei doi copii, un băiat de 4 ani şi unul de 10 ani, bărbatul a auzit strigăte şi înjurături din faţa porţii. Imediat după aceea i-a văzut pe doi dintre frații Bozomală sărind gardul în curtea locuinţei sale. Cei doi s-au repezit spre casă şi au spart două geamuri de la fereastra unei camere, aruncând cu pietre. Au ieşit apoi în stradă, unde, împreună cu ceilalţi doi fraţi, au lovit autoturismul VW Transporter parcat în faţa porţii, spărgând mai multe geamuri. În timpul atacului cu pietre asupra casei familiei Mandache, cei doi soţi şi copiii s-au refugiat într-o cameră din spatele locuinţei, pentru a scăpa de furia agresorilor.
După acest episod violent, trei dintre fraţi au stat 24 de ore în arest, după care procurorul de caz a decis că pot fi cercetaţi în continuare în libertate.
Ancheta care a urmat a fost o bătaie de joc. Finalitatea se anunță o mare dezamăgire pentru victime
Acest dosar, cu autori cunoscuți încă de la început, a fost trimis însă în instanță, spre judecată, abia în 2021.
Părțile vătămate din acest dosar au fost audiate ultima oară la Poliția Șcheia în 2019, când li s-a transmis că în maximum o lună de zile dosarul va ajunge în instanță. Au trecut însă ani, nu o lună de zile, în care dosarul nu a fost finalizat, deși au fost depuse reclamații și sesizări, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și Inspecția Judiciară au cerut în scris organului de urmărire penală – Poliția Șcheia - să finalizeze urgent ancheta și să nu mai pună motive gen lipsă de personal, volum mare de activitate, fluctuație de personal etc.
Abia în 2021, deci la mai bine de patru ani de la actele de agresiune și de teroare, dosarul privind infracțiunea de distrugere a fost trimis spre judecată.
Primul termen al procesului aflat pe rolul Judecătoriei Suceava a fost în luna aprilie a acestui an, iar la ultimul termen avocații celor trei inculpați Bozomală trimiși în judecată au sesizat, în baza noilor decizii, intervenirea termenului de prescripție. Cum este vorba de infracțiunea de distrugere, care nu are limite mari de pedeapsă, închiderea dosarului prin prescriere pare foarte probabilă. Judecătorul a rămas în pronunțare pentru următorul termen.
Frustrarea soților Mandache este așadar maximă și pe deplin de înțeles. Numai că, din păcate, nimeni nu prea le mai poate face dreptate. Iar pentru asta nu sunt vinovați autorii faptei, ci în principal cei care au avut ancheta pe mână ani de zile, adică polițiștii de la Șcheia.
Dosarul delapidării banilor de la pensionarii din Dărmănești se îndreaptă spre același deznodământ
Prescripția este pusă în discuție și într-un dosar în care o fostă casieră a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, Elena Ladaniuc, este trimisă în judecată sub acuzația că, în perioada 2011-2015, a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri, cauzând un prejudiciu de 330.000 de lei.
În 2015, zeci de oameni din Dărmănești s-au trezit că banii pe care știau că i-au depus nu figurează pe nicăieri ori că au luat bani cu împrumut deși ei nu îi luaseră.
Acest dosar privind fapte ieșite la iveală în 2015 a ajuns pe masa judecătorilor, atenție, în 2021. Judecătoria Suceava a pus recent în discuție intervenția prescripției.
Acestea sunt doar două exemple revoltătoare despre care avem informații și pe care le-am detaliat, însă numărul cazurilor similare este cu siguranță mult mai mare.
Urmează un val de dosare în care nimeni nu va mai răspunde penal
Sunt deja dosare în care s-a încetat procesul penal prin prescripție. De exemplu, doi indivizi acuzați de trafic cu mașini de lux, condamnați la prima instanță, au fost achitați definitiv de Curtea de Apel Suceava prin prescriere. Faptele imputate erau din 2011-2012, când grupul infracțional ar fi achiziţionat opt autovehicule, din care şapte autoturisme de lux (două marca Mercedes, patru marca BMW, unul marca Volvo) şi o autoutilitară marca Iveco.