O mamă în vârstă de 20 de ani a renunțat la cei doi copii, un bebeluș de doar două luni și un băiețel de doi ani, pentru că nu avea cu ce să-i crească. Tânăra mămică s-a prezentat, la începutul lunii octombrie, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, cu un sugar de doar două luni în brațe și cu un minor în vârstă de doi ani (cu paternitatea nerecunoscută), solicitând instituirea unei măsuri de protecție pentru aceștia din cauza faptului că nu deține suficiente resurse financiare și o locuință proprietate personală pentru creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.
Șefa Serviciului de Urgențe din cadrul DGASPC Suceava, Sabina Silvia Doroftei, ne-a spus că deși i s-a propus internarea pe o perioadă, în Centrul Maternal Suceava, împreună cu copiii, mama a refuzat. În aceste condiții, pentru cei doi frățiori s-a instituit masura plasamentului în regim urgență la asistent maternal profesionist, începând cu 6.10.2022.
Am aflat de la directoarea DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, că în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022 s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență pentru 198 de minori aflați în situație de risc. La cei 198 de minori, se adaugă 41 de refugiați minori ucraineni, unii beneficiind, împreună cu mamele lor, de serviciile Centrului maternal sucevean.
Trei frățiori au ajuns în grija statului
Tot de la reprezentanții DGASPC Suceava am aflat și de cazul unei familii dintr-o comună suceveană, care a solicitat ajutor pentru că nu avea suficiente resurse pentru creșterea copiilor. „La mijlocul lunii martie, am primit o sesizare telefonică din partea unei mame, care solicita sprijin material pentru creșterea și îngrijirea celor doi copii, ea fiind însărcinată în șase luni cu al treilea copil, tatăl copiilor neavând un loc de muncă stabil”, ne-a spus Sabina Silvia Doroftei.
La solicitarea DGASPC Suceava, reprezentanții serviciului de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu al respectivei familii au făcut o anchetă socială (în aprilie 2022), conform căreia „se propune menținerea minorilor în familie și monitorizarea acestora din partea primăriei de domiciliu, întrucât nu s-a identificat o situație de risc. Totodată, familia a fost inclusă într-un program de întrajutorare a fundației HHC România, pe o perioadă de trei luni”.
Din păcate, pe 8.09.2022, mama, împreună cu cei trei copii (de 5 ani, 3 ani și două luni), s-a prezentat la sediul primăriei de domiciliu, solicitând sprijin în vederea internării într-un centru destinat victimelor violenței în familie din cauza comportamentului violent al concubinului. În aceste condiții, mama, împreună cu copiii, a beneficiat de serviciile Centrului Multifuncțional destinat Victimelor Violenței în Familie Gura Humorului, în perioada 8.09.2022 – 18.10.2022, dată la care mama a solicitat instituirea unei măsuri speciale de protecție pentru cei trei minori, deoarece nu deține o locuință proprietate personală și un loc de muncă stabil pentru a se putea ocupa de creșterea și îngrijirea copiilor. „Pentru cei trei copii s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență la asistent maternal profesionist, începând cu 18.10.2022”, a precizat șefa Serviciului de Urgențe din cadrul DGASPC Suceava, Sabina Silvia Doroftei.