Începând din luna aprilie, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni este partener într-un nou proiect în domeniul Formare profesională-VET, Erasmus+, CHEF (Cooking witH wastE Food) - Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale.
Parteneri sunt liceul I.P.S.E.O.A. „Duca di Buonvicino” din Napoli, şi Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, proiectul fiind implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia.
În perioada 19 – 20 octombrie, Colegiul tehnic „Mihai Băcescu” a găzduit a doua întâlnire transnaţională a proiectului. Agenda de lucru a cuprins analiza stadiului actual de dezvoltare a proiectului şi felul în care obiectivele proiectului se regăsesc în activităţile în curs de implementare din cadrul acestuia. La întâlnire au participat trei reprezentanţi ai organizaţiei coordonatoare a proiectului, Soluzioni SRL din Napoli, doi profesori din organizaţia parteneră în proiect, liceul cu profil gastronomic I.P.S.E.O.A. „Duca di Buonvicino” din Napoli şi echipa de gestiune a proiectului din instituţia gazdă.
Alimentaţia durabilă prin perfecţionare şi de pregătire calificată
După cum am aflat de la prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect, parteneriatul îşi propune să promoveze mediul înconjurător şi să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanţi a competenţelor ecologice şi a celor de gătit fără risipă. Forţa motrică a proiectului este formarea de specialişti care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari care gătesc ecologic şi care vor putea transfera abilităţile, tehnicile şi competenţele lor profesionale şi altor beneficiari. Derularea proiectului oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnaţional de creştere a cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentaţia durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată, capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.
Rezultatele proiectului constau în 3 cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic. 20 de profesori şi 50 de elevi de la profilul gastronomie vor dobândi competenţe ecologice şi inovatoare şi realizarea unui Ghid de introducere în alimentaţia sănătoasă în limbile română, italiană şi engleză.
„Proiectul va promova şi sprijini dezvoltarea la cele două grupuri ţintă identificate (profesori şi elevi VET) de competenţe şi aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime şi a folosi produse organice, cu eticheta de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la obţinerea produsului finit sau produse locale.
Acest demers face parte din prioritatea orizontală <Mediu şi schimbări climatice> şi îşi propune să susţină conştientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător şi a climei şi dezvoltarea competenţelor ecologice. Proiectul răspunde priorităţii suplimentare „Adaptarea educaţiei şi formării profesionale iniţiale la nevoile pieţei muncii”, deoarece sprijină furnizorii de formare profesională în adaptarea propriei oferte de formare la tranziţia verde”, ne-a spus prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni a debutat prin acest proiect în sectorul de activitate al parteneriatelor strategice din domeniul de Formare profesională –VET.