Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava va avea până la sfârșitul acestui an un laborator pentru implantarea stimulatoarelor cardiace și în care se va asigura monitorizarea pacienților cu implant de stimulatoare. Medicul-șef al secției Cardiologie din spital, dr. Ciprian Mitric, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că lucrările la noul laborator vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, dar obținerea avizelor ulterioare necesare, de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, va întârzia începerea activității până în prima parte a anului viitor.
Dr. Mitric, medic primar supraspecializat în implantarea de stimulatoare cardiace, a arătat că la această dată pacienții din Suceava care au nevoie de stimulator cardiac trebuie să meargă la spitale din centre universitare. La Iași, orașul cel mai apropiat, sunt două spitale care efectuează intervenția, vitală pentru pacienți care suferă de anumite afecțiuni cardiace. În cursul anului trecut, numai secția cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava a transferat aproximativ 100 de pacienți care aveau nevoie de stimulator cardiac, dar conform estimărilor managerului spitalului, dr. Alexandru Calancea, de asemenea medic cardiolog, numărul ar fi cel puțin dublu, dacă sunt incluși și pacienții trimiși de la alte spitale din județ și de clinicile private.
„Vom fi doi medici cu competență în implantarea de stimulatoare cardiace și dorim să asigurăm pacienților cel mai optim tratament. Sperăm ca la sfârșitul anului laboratorul să fie finalizat și să începem procedurile de implant”, a declarat dr. Ciprian Mitric.
La rândul său, managerul Calancea a afirmat că până când spitalul va intra în programul național de implant finanțarea tratamentului va fi asigurată din bugetul propriu.
Investiția pentru acest laborator este de 3,5 milioane de lei și a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean, instituția tutelară a spitalului.