Mai mulți profesori și elevi suceveni au participat recent la o serie de workshopuri despre cyberbullying, organizate de Asociația Institutul Bucovina, în cadrul unui proiect Erasmus+. Partenerii cooptați în implementarea proiectului Erasmus+ „VOICE – Cooperare pentru Combaterea Cyberbullying-ului și a Discursului Instigator la Ură în Mediul Școlar” s-au întâlnit în format fizic, pentru ultima dată, în contextul mobilității transnaționale care a avut loc la Suceava, în perioada 24-28 octombrie 2022. Întâlnirea găzduită de Asociația Institutul Bucovina a cuprins două componente. Pe de o parte a fost vorba despre clarificarea ultimelor aspecte legate de management, iar pe de altă parte, susținerea unor workshopuri pentru pilotarea activităților dezvoltate în cadrul parteneriatului european.
Atelierele de lucru s-au desfășurat cu participarea mai multor reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din județ. În prima zi, 17 elevi au luat parte la o serie de activități pentru a se familiariza cu implicațiile fenomenului de cyberbullying și au descoperit, totodată, cum funcționează aplicația My Kind Voice, una dintre cele 4 resurse ale proiectului. Aceasta este disponibilă gratuit, în AppStore și Google Play, și conține 16 activități și jocuri care pot fi desfășurate atât în familie, cât și în colectivul școlar, stimulând astfel co-educația.
Exprimarea emoțiilor
A doua și a treia zi de testare a rezultatelor a reunit 14 profesori, care au fost implicați în mai multe ateliere de lucru, având în centrul atenției identificarea, recunoașterea și exprimarea emoțiilor, precum și asocierea acestora cu situații din viața de zi cu zi și din mediul virtual, prin raportarea la diverse culori sau comportamente.
Miercuri, cele două workshopuri despre siguranța în mediul online au fost susținute de către partenerul norvegian – Norsensus Mediaforum și Asociația Institutul Bucovina. Profesorii au participat în calitate de reprezentanți ai următoarelor școli și licee din județ: Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Suceava; Școala Gimnazială Corocăiești; Școala Gimnazială „Acad. H. Mihăescu” Udești; Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia; Școala Gimnazială Preutești; Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca; Școala Gimnazială Budeni; Școala Gimnazială Panaci; Școala Gimnazială Oniceni; Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava.
Întâlnirea de management și pilotarea resurselor s-a finalizat vineri, cu acordarea certificatelor de participare. „Proiectul VOICE este finanțat prin programul Erasmus+ KA 2 și se desfășoară pe o perioadă de 28 de luni (octombrie 2020 - decembrie 2022), sub coordonarea Vsi Edukaciniai Projektai (Lituania), în parteneriat cu: Centro Zaffiria (Italia), Asociația Institutul Bucovina (România), Norsensus Mediaforum (Norvegia) și VI One Consultancy (Olanda). VOICE promovează parteneriatul şcoală-familie, pentru a vorbi deschis despre fenomenul de cyberbullying și discursul instigator la ură, având drept scop prevenirea acestora prin crearea unui instrument care să faciliteze dezvoltarea competențelor digitale, sociale și cele de cetățenie activă ale copiilor din învățământul preșcolar și primar (5-11 ani), ale părinților acestora, precum şi ale profesorilor”, au transmis reprezentanții Asociației Institutul Bucovina.
Documentar
Pe lângă aplicația interactivă My Kind Voice, partenerii au contribuit, până în prezent, la realizarea unui documentar care ilustrează opiniile elevilor din cele 5 țări partenere, referitoare la cyberbullying și discursul instigator la ură, un desen animat menit să crească nivelul de conștientizare cu privire la aceste fenomene (însoțit de un caiet de lucru), și un set de instrumente pentru profesori și părinți, care are drept scop stabilirea unei relații de co-educație cu familiile elevilor. Acesta conține note metodologice, idei de lucru, dar și activități concrete și sustenabile, precum și materiale online care pot fi descărcate pentru a facilita experiențele educaționale semnificative. Instrumentele vor fi disponibile gratuit, în limba română, începând cu luna decembrie a anului în curs.
Pentru cei interesați de proiectul Erasmus+ VOICE, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, specialist comunicare & PR, tel: 0230 524 128, e-mail: media@bucovinainstitute.org. De asemenea, puteți să vizitaţi pagina de Facebook: Organizația Institutul Bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.