Bethesda a inaugurat vineri, 28 octombrie, Centrul de cardiologie și radiologie intervențională, o investiție de circa 2 milioane de euro, care va fi funcțional începând cu data de 1 noiembrie.
Potrivit dr. Ștefan Pușcașu, managerul Bethesda, centrul dispune de aparatură de ultimă generație, echipamente moderne care vor asigura servicii de înaltă calitate.
De asemenea, din echipa de început a centrului fac parte medici recunoscuți, respectiv dr. Cătălin Lulciuc - radiolog intervenționist, dr. Mihai Crețeanu Jr. – radiolog intervenționist și dr. Roberto Haret – cardiolog intervenționist.
De asemenea, potrivit dr. Pușcașu, centrul va colabora pe partea de patologie venoasă profundă cu un medic român care lucrează într-un centru de flebologie din Franța.
„Înființarea acestui centru a fost un vis de-al meu, având în vedere că patologia cardiovasculară este foarte frecventă. Mi-am dorit ca acest proiect să nu fie o concurență pentru Spitalul Județean, ci să existe o complementaritate de servicii. Vreau să aducem serviciile de asistență medicală din Suceava la un standard superior, astfel încât pacienții să nu caute centre din alte județe sau din afara țării pentru a se trata de diferite afecțiuni”, a menționat medicul Ștefan Pușcașu, în cadrul evenimentului de inaugurare.
Centrul este situat în municipiul Suceava, str. Nicolae Labiș, nr. 33, intrarea pe serpentine dinspre str. Traian Vuia.
Acesta dispune de trei paturi pentru terapie intensivă și patru paturi de spitalizare.
„Cât privește medicii din centrul nostru, momentan începem cu această echipă, urmând ca pe parcurs să se asigure o paletă cât mai largă de intervenții. În afară de cardiologie, avem proceduri și de radiologie intervențională, chemoembolizări, embolizări pentru fibroame uterine, chemoembolizare pentru tumori metastatice, deci paleta se va lărgi treptat”, a mai subliniat managerul Bethesda.
Pionier în investițiile în domeniul privat în medicină
La evenimentul de vineri au participat colaboratori, medici, autorități locale și județe, directori de deconcentrate (Gheorghe Flutur – președintele CJ, deputatul Ioan Balan, edilul Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, Olivia Ioana Vlad – directoarea DSP, Larisa Blanari – CAS Suceava, dr. Sorin Hâncu – președintele Colegiului Medicilor Suceava), dar și managerul Spitalului Județean din Botoșani, Doina Caba.
Invitații l-au felicitat pe managerul Bethesda pentru noua investiție, apreciind contribuția acestuia la sistemul medical sucevean.
„Atât serviciile publice de sănătate, cât și cele particulare, sunt în slujba pacientului, iar cardiologia intervențională este foarte importantă pentru că bolile cardiovasculare, infarctul miocardic mai ales, sunt principala cauză de deces în România. Salut revenirea medicului Haret, care este un specialist deosebit. De asemenea, faptul că se va lucra zi și noapte va fi foarte benefic pentru toată lumea”, a punctat dr. Sorin Hâncu.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a amintit de înființarea Facultății de Medicină de la Suceava, un motiv în plus ca Suceava să aibă servicii medicale performante, în acest sens Bethesda reprezentând o bază materială și umană pentru studenți.
„Domnul Pușcașu a fost pionier în ceea ce înseamnă investițiile în domeniul privat în medicină și îl felicit. Consider că la stat, ca lucrurile să meargă foarte bine, trebuie să ai un concurent.
Îmi doresc foarte mult să apară, ca la Târgu Mureș, ca la Cluj, concurență privată în raport cu statul. Inclusiv comportamentul unor oameni de la stat poate se schimbă dacă oamenii vor alege să meargă la privat pentru că sunt servicii mai bune și personal mai amabil. Spitalul și acest centru vor fi complementare. M-am uitat și în statistici, la numărul mare al oamenilor bolnavi de inimă, nevoia pentru aceste servicii este foarte mare”, a menționat Flutur.
Acesta a mai menționat câteva investiții din viitorul apropiat din domeniul medical - heliport la Câmpulung Moldovenesc, clinică pentru terapia durerii care va fi inaugurată pe 14 noiembrie - în felul acesta, Suceava devenind o zonă medicală ofertantă.
„De asemenea, suntem în discuții cu investitori de la Graz, din Austria, pentru un spital de recuperare. Suntem pregătiți să punem teren la dispoziție pentru că noi nu avem zone de recuperare, pe cardiologie, recuperare respiratorie, locomotorie etc.”, a mai completat Flutur.