Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 256 (8173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Arhiepiscopul Teodosie și PS Damaschin Dorneanul au oficiat slujba de „sfințire mare” a bisericii de lemn din Adâncata

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, au oficiat, duminică, slujba de „sfințire mare” a bisericii de lemn „Sf. Dumitru” din Adâncata. Resfințirea bisericii s-a făcut după finalizarea lucrărilor de restaurare în totalitate a acestui locaș de cult monument istoric, construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

La slujba de resfințire, oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat peste 1.000 de credincioși, atât din Adâncata, cât și din Suceava și comunele învecinate. Printre cei prezenți la slujbă s-au numărat primarul din Adâncata, Viorel Cucu, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, deputatul Ioan Balan, primarul Sucevei, Ion Lungu, subsecretarul de stat Doina Iacoban, precum și proprietarul General Construct Suceava, Viorel Nuțu, companie care a executat lucrările de restaurare. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ținut să le transmită celor prezenți că „astăzi adâncul din lăuntrul nostru a primit har deosebit prin sfințirea cea mare a bisericii acesteia. Sfințirea bisericii, sfințirea mare, este cel mai mare eveniment care poate exista într-o comunitate creștină. Pentru că cerul coboară pe pământ și biserica este un cer aievea. Hristos pune tronul său în biserica ce se sfințește”. ÎPS Teodosie i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la slujbă.

Apoi, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, a transmis din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, binecuvântarea și prețuirea Înaltpreasfinției sale, împreună cu o mare rugăminte, și anume invitația către credincioși de a participa duminică, 6 noiembrie, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, la slujba oficiată la împlinirea a 500 de ani de la sfințirea bisericii cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. La final, PS Damaschin Dorneanul a oferit mai multe distincții din partea ÎPS Calinic. Astfel, primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a primit Crucea „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, omul de afaceri Viorel Nuțu a primit „Ordinul Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, iar soții Ioan și Doina Iacoban, cei care au oferit consultanța pentru proiectul european de restaurare a bisericii, au primit Crucea „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

Tot PS Damaschin Dorneanul a oficial, la finalul evenimentului de duminică, slujbele de sfințire a celor șase clopote noi din clopotnița de lemn a bisericii, precum și piatra de temelie pentru noua biserică ce va fi construită în apropierea lăcașului de cult monument istoric.

 

Viorel Cucu: „Biserica monument istoric intră oficial în circuitul turistic al Bucovinei și al județului Suceava”

După slujbă, primarul Viorel Cucu a subliniat faptul că sfințirea mare a bisericii de lemn din Adâncata este un eveniment deosebit pentru întreaga comunitate din această localitate. „Este o biserică monument istoric clasa A, care începând de astăzi intră oficial în circuitul turistic al Bucovinei și al județului Suceava. Ne mândrim că am reușit împreună cu părintele paroh Mitu Pascal, cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să sfințim această biserică”, a spus Viorel Cucu. El a adăugat că noua biserică va fi construită pentru a proteja lăcașul de cult din lemn, dar și pentru a da posibilitatea mai multor credincioși să participe la slujbele religioase. „Biserica veche fiind de peste 500 de ani, locurile pentru rugăciune sunt mai puține. Dar locul în care ne aflăm este unul deosebit, mirific și merită și acest loc al satului Adâncata să aibă o nouă biserică. Știm că este foarte greu să fie dus la îndeplinire acest canon al părintelui paroh, dar după cum s-a văzut, el este un părinte destoinic și sigur va duce la îndeplinire și această sarcină”, a mai declarat Viorel Cucu. El a amintit că valoarea proiectului de restaurare și reabilitare a bisericii a fost de 1,2 milioane de euro.

La rândul său, preotul paroh Mitu Pascal, care cu acest prilej a primit Crucea de „Econom Stavrofor” din partea ÎPS Calinic, a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături și l-au sprijinit în finalizarea lucrărilor de restaurare, dar și consultanților și constructorului care au contribuit la terminarea lucrărilor. El a făcut un apel către întreaga comunitate să fie alături de parohia pe care o conduce pentru construcția noii biserici. „Mulțumesc familiei Rusu Ioan pentru susținerea de a cumpăra noul teren pentru noua biserică. Țin să vă mulțumesc și să vă îndemn să participați toți pentru a fi ctitori la această biserică pentru că este o ocazie pe care o avem la 200 de ani pentru a ctitori o biserică împreună și de a fi pomeniți la slujbele care se vor face în biserică. Avem această șansă”, a spus preotul Mitu Pascal.

El a amintit că Biserica din lemn cu hramul „Sfântul Dumitru”, din parohia Adâncata II, are un istoric interesant. Nu a fost construită de un anume ctitor, pentru că localnicii care au construit biserica au venit din Ardeal. Nu se știe o dată exactă a construirii locașului, dar sfârșitul secolului XVIII ar fi perioada cea mai probabilă. Biserica a avut mai multe intervenții de restaurare în perioada 1794-1796, în anul 1850, în 1971-1972 și, cea mai recentă restaurare, în perioada 2017-2019. Biserica de lemn „Sf. Dumitru” Adâncata II, monument istoric, a fost restaurată complet, cu bani europeni, recepția lucrărilor de restaurare având loc pe 4 decembrie 2019, în prezența tuturor factorilor decizionali care au contribuit la finalizarea proiectului. Recepția lucrărilor de restaurare a avut loc după 24 de luni de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopul Teodosie și PS Damaschin Dorneanul au oficiat slujba de „sfințire mare” a bisericii de lemn din Adâncata.
 Vizualizări articol: 1194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Arhiepiscopul Teodosie și PS Damaschin Dorneanul au oficiat slujba de „sfințire mare” a bisericii de lemn din Adâncata5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei