Tatăl care și-a exploatat prin muncă cei cinci copii minori pe care îi avea a scăpat din arestul Poliției Suceava după numai 24 de ore. Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Suceava a respins vineri propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). Magistratul a decis, totuși, să îl plaseze sub control judiciar pe Ionuț Florescu, în sarcina căruia au fost stabilite și mai multe obligații. Soluția nu este însă definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Ionuț Florescu, individul care deținea o fermă de măgari la Iacobești, comuna Grănicești, la marginea drumului european 85, este acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată și rele tratamente aplicate minorului. ”Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, bărbatul și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate, din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale. Astfel, copiii ar fi fost treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineața și ar fi fost forțați, prin recurgerea la acte agresive fizică și psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00. Totodată, în calitate de părinte, le-ar fi interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor. Persoanele vătămate ar fi fost exploatate în această modalitate încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, bărbatul profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecție a plasamentului de către DGASPC Suceava”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava.
În cursul zilei de joi, 27 octombrie, anchetatorii au efectuat și două percheziții, ocazie cu care au fost ridicat suma de 9.500 de lei, două telefoane mobile și mai multe înscrisuri. Procurorii au mai făcut precizarea că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar pe parcursul cercetărilor acestea vor beneficia de consiliere psihologică, dar și că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Totul a plecat de la o plângere făcută de fiica de 14 ani a familiei Florescu
Totul a plecat de la o plângere făcută în luna mai a acestui an. La acea vreme, una dintre minorele familiei Florescu, în vârstă de 14 ani, s-a prezentat la sediul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava și a solicitat instituirea unei măsuri de protecție deoarece era abuzată atât fizic, cât și emoțional, precum și exploatată prin muncă de către tată.
”Minora a mai precizat faptul că cei doi frați ai săi, o soră în vârstă de 17 ani și un frate în vârstă de 8 ani sunt în aceeași situație, sunt amenințați, loviți și treziți la orele 4.00 ale dimineții pentru a îngriji cei 60 de măgari pe care îi crește familia. Pentru minora în cauză s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență la asistent maternal profesionist începând cu data de 25 mai 2022. Analizând cele sesizate de către minora susmenționată, specialiștii din cadrul Serviciului Intervenție în Regim de Urgență s-au deplasat la domiciliul părinților pentru a evalua situația din teren. Părinții au refuzat să colaboreze cu reprezentanții instituției noastre precum și cu reprezentanții primăriei de domiciliu, proliferând amenințări la adresa acestora. Având în vedere faptul că au fost periclitate viaţa, educația, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială, integritatea corporală, sănătatea fizică și psihică ale copiilor de către părinți, s-a dispus instituirea măsurii speciale de protecție a plasamentului în regim de urgență pe calea Ordonanţei Preşedinţiale și pentru ceilalți minori din familie, la același asistent maternal profesionistdin data de 7 iuni 2022”, au arătat reprezentanții DGASPC Suceava.
În acest moment, 3 minori ai familiei Florescu se află la un asistent maternal profesionist, unul într-o casă de tip familial din Gura Humorului, iar doi sunt majori. Mai trebuie spus că minorii familiei Forescu au mai fost preluați în sistemul de protecție în anul 2016 și în anul 2019, însă de fiecare dată au fost reintegrați în familie, la solicitarea familiei, prin decizia Instanței.