Firma care editează cotidianul „Monitorul de Suceava” a fost și în acest an în Topul județean al firmelor, realizat de Camera de Comerț și Industrie. La evenimentul care a avut loc vineri seara, la Conacul Domnesc, firmei Interpress i-a fost acordat, de asemenea, Trofeul de Excelență pentru 20 de ani de activitate. Trofeele de Excelență și Premiile Speciale răsplătesc, potrivit directorului executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, elementele-cheie de diferențiere pe piață, continuitatea în activitate, eficiența și competitivitatea, precum și creativitatea.
Trofee de Excelență au mai fost acordate pentru Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava; Femeia manager a anului 2021 a fost desemnată dr. Rodica Boca; Managerul anului 2021 este Petru - Ciprian Nuțu, de la SC Trutzi SRL; Cea mai reprezentativă firmă în domeniul IT & C și 30 ani activitate - ASSIST SOFTWARE SRL și Adrian Gălățeanu; Trofeul de Excelență pentru parteneriat durabil a fost acordat pentru Corpul experților contabili și contabililor autorizați – filiala Suceava; Trofeul de Excelență pentru 30 ani de activitate au primit companiile Ambro, Ecuator și Distribution Magi, iar pentru 25 ani de activitate - Primagra România, Railex, Rosar și S.U.C.T.
Trofeul de Excelență pentru 20 de ani de activitate a mai fost acordat firmelor Biomedica, Auto Darex, Lust Expert și Operational Autoleasing.
Pentru parteneriat dinamic și durabil cu Camera de Comerț și Industrie Suceava au primit Trofee de Excelență firmele Marelbo, AC Mobile, Calcarul, Confana Industries, Explora Group, General Construct, Loial Impex, Florconstruct, Conbucovina, Corsem, Marelvi, Fetcom, Bucovina TV, Stil media.
Directorul Lucian Gheorghiu a declarat că și în acest an Gala Excelenței în Afaceri a reprezentat „un moment de rememorare și evaluare a timpului care a trecut și a muncii depuse”, Topul Firmelor fiind „un barometru al realității economice județene și o recunoaștere a meritelor și reușitelor pe care managerii companiilor locale le-au obținut în anul care s-a scurs”.
Conform criteriilor stabilite prin aplicarea unui soft la nivel național, în clasament au fost admise 2.522 de firme. Dintre acestea, conform punctajelor obținute în baza exercițiului financiar din anul 2021, un număr de 1.356 de firme s-au încadrat pe primele trei poziții din clasament, indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor fiind: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat.
Cele mai multe firme sucevene sunt în domeniul comerțului, reparații auto și transport
Pentru a prezenta evoluția principalilor indicatori ai societăților au fost avute în vedere toate societățile care au depus situațiile financiare anuale pentru anul 2021, până la data de 31 mai 2022. Directorul executiv Lucian Gheorghiu a arătat că a crescut numărul societăților care au depus bilanțul cu 6,21% față de anul 2020; același trend l-a înregistrat și cifra de afaceri netă – o creștere cu 26,80%, de la 21.464,55 milioane lei în 2020, la valoarea totală de 27.216,55 milioane lei în 2021. Valoarea profitului curent obținut de către societățile analizate a crescut cu peste 48 de procente, la fel și rata profitului a înregistrat o creștere de 16,75%.
La nivelul anului 2021 au fost înregistrate 17.644 firme care au depus situațiile financiare.
Referitor la distribuția domeniilor de activitate și contribuția acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2021, se constată că numărul cel mai mare de societăți, respectiv 5.150, activează în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, urmat de transport și depozitare, cu 2.229 societăți și construcții, cu 2.207 societăți.
Companiile din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor au avut în anul 2021 o cifră de afaceri netă totală de 9.599,29 milioane lei, societățile din domeniul industriei prelucrătoare au obținut a doua poziție în ceea ce privește cifra de afaceri netă, cu o valoare de 7.677,86 milioane lei, urmate de firmele din domeniul transportului și depozitării, cu 3.408,34 milioane lei.
În ceea ce privește profitul curent, prima poziție în clasament este ocupată de firmele care activează în domeniul industriei prelucrătoare, cu un profit de 889,89 milioane lei, pe locul secund se află companiile din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu un profit de 856,76 milioane lei, iar a treia poziție aparține firmelor din domeniul construcțiilor, cu valoarea profitului de 348,47 milioane lei.
La rata profitului, pe primul loc sunt companiile din domeniul intermedieri financiare și asigurări
La rata profitului, pe primul loc se situează companiile din domeniul intermedieri financiare și asigurări, care înregistrează o rată a profitului de 51,77%. Pe următoarele poziții sunt companiile din domeniul tranzacții imobiliare, cu o rată a profitului de 43,22%, urmate de societățile din informații și comunicații cu 43,07%.
„Se observă faptul că domeniile cele mai profitabile au și un număr ridicat de salariați. Cei mai mulți salariați activează în cadrul companiilor din domeniul industriei prelucrătoare, 17.639 angajați, urmate de firmele din domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, 15.923 angajați, și societățile de construcții, 10.217 angajați, iar cele mai productive companii sunt cele care activează în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,655 mil. lei/salariat), comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (0,603 mil. lei/salariat) și tranzacțiile imobiliare (0,507 mil. lei/salariat)”, a arătat Lucian Gheorghiu.
Acesta a mai spus că rezultatele pozitive obținute de către companii în anul 2021 reprezintă „un motiv de bucurie pentru mediul economic sucevean”, iar Gala Excelenței în Afaceri 2022 și-a propus să încununeze acest succes.
Sponsorii evenimentului de vineri au fost firmele Regina Maria, Generali Asigurări, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Groupama Asigurări, Vale Punta, Bucovina, Maspex România, Lapterra Corporation, Cotnari, Atlantis Gold, Expert Music.