Președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava, medicul veterinar Petrea Dulgheru, a decis să iasă public, în cadrul unei ședințe cu colegii și cu cei din conducerea colegiului la nivel național, în care să sesizeze gravele incompatibilități și încălcarea legii de către cei care sunt și medici veterinari angajați la Stat (funcționari publici) dar dețin și funcții la colegiul medicilor. Practic, pentru a explica pentru cei din afara domeniului, funcționarii publici au rolul de control și chiar sancționare a medicilor veterinari de liberă practică (cei care dețin cabinete în comune), pe de o parte, dar îi și reprezintă și apără, măcar în teorie, din partea Colegiului Medicilor Veterinari.
Judecătorul suprem al profesiei este și funcționar public
Doctorul Dulgheru a sesizat că președintele Comisiei de Deontologie și Litigii a Colegiului Medicilor Veterinari din România, cel care este judecătorul suprem al profesiei, este și funcționar public, în speță directorul executiv al Direcție Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj.
”Legea 160/1998 actualizată prevede la articolul 16, punct 2 că funcționarii publici, pe perioada exercitării funcției publice, se suspendă din colegiu. Prevederile legale au fost întărite și de Curtea Constituțională, numai că nu se vrea respectarea legii. Directorul de la DSVSA Dolj are două calități - una de judecător și tot el este și avocat. Statul de Drept și legile trebuie să funcționeze în România”, a sesizat Petrea Dulgheru.
Acesta are de partea argumentelor sale Legea 160/1998, actualizată, privind organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar.
Practic, medicii concesionari au cele mai multe probleme, dar nu au reprezentanți în conducere cărora să le ceară sprijin.
Un exemplu este că tarifele pentru serviciile pe care le prestează medicii de liberă practică Statului Român (campanii de vaccinare, sterilizare etc) nu sunt actualizate din 2013.
Legea există, toată lumea știe, dar mai trebuie și pusă în aplicare
Există în țară opt cazuri concrete de directori executivi și funcționarii publici care dețin și funcții în colegiile medicilor veterinari.
”Ei sunt cei care aplică sancțiuni față de noi și tot ei sunt cei care ar trebui să ne apere. Este evident că așa ceva e o utopie”, a concluzionat președintele CMV Suceava.
Petrea Dulgeru a mai subliniat că vicepreședinții Colegiului Medicilor Veterinari din România nu și-au făcut treaba și din punctul său de vedere ar trebui înlocuiți.
El a arătat că din 6 lideri la nivel național, medicii concesionari au un singur vicepreședinte care îi reprezintă la modul real.
”Acum 24 de ani, când s-a înființat colegiul, medicii veneau cu dragoste către acest organism profesional. Acum cei mai mulți medici sunt dezinteresați de colegiu. Trebuie să găsim modalități ca acești colegi să se simtă în familie, medicina veterinară nu se face la fără frecvență.
Ar trebui să se organizeze concursuri pe specialități cu premii substanțiale la nivel județean, regional și național”, a transmis Dulgheru.
Protestul privind aceste probleme care pot lua și iz penal este asumat de Colegiile Medicilor Veterinari Suceava și Maramureș.
Există și un răspuns scris din partea președintelui Autorității Sanitar Veterinare din România în care se stipulează că legea trebuie respectată și va fi implementată. Așadar, conform legii,calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcționarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcției publice.