Eclipsa parțială de soare care a avut loc ieri, 25 octombrie, în jurul prânzului, a fost greu de urmărit la Suceava, unde plafonul de nori a afectat grav vizibilitatea. În așteptarea imaginilor cu discurile suprapuse ale Soarelui și Lunii, pe terasa Observatorului Astronomic din municipiu s-au adunat mai mulți pasionați de astronomie, în speranța că vor reuși să vadă printr-un ochi limpezit de cer frumusețea fenomenului astral.
Fenomenul a putut fi observat de pe întreg teritoriul țării, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea a fost mai mare se află în nord-estul țării, adică și în zona Sucevei, unde suprapunerea a fost de 44%. Luna a început să acopere Soarele din dreapta-sus, durata eclipsei depinzând de procentul de acoperire a Soarelui. Eclipsa a debutat la momente diferite, cel mai devreme din nord-vestul țării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. În zona Sucevei durata eclipsei a fost de 2 ore și 26 minute.
Pe terasa de observare l-am întâlnit pe Cezar Leșanu, angajat al Observatorului Astronomic din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, care ne-a vorbit despre fenomenul aflat în derulare: ”La Suceava am avea cele mai bune condiții de observare sub aspectul procentului de acoperire al soarelui, însă condițiile meteo vor fi cele care vor defini de unde din țară s-a văzut cel mai bine această eclipsă parțială. Eclipsele de soare pot fi urmărite de obicei dintr-un anumit areal geografic al globului pământesc, spre deosebire de eclipsele de lună, care sunt văzute de jumătate din glob în acel moment. Eclipsele pot fi observate cu instrumente speciale, de la ochelarii de eclipsă până la telescoape dotate cu filtre speciale, pentru că deteriorarea retinei este în acest caz iremediabilă. Noi vom sta cu aparatele pregătite, în speranța că până la finalul ei, prevăzut în jurul orei 14.40, o breșă în stratul de nori ne va permite a vedea măcar parțial această eclipsă.”
Telescoapele reflectoare cu oglindă au fost pregătite, copii și tineri s-au adunat în jurul lor, însă din păcate la ora 12.40 a început să plouă. Adrian, unul dintre tinerii ajunși pe terasa observatorului, ne-a spus plin de așteptări: ”Am venit alături de colegii mei să vedem acest fenomen interesant, care se întâmplă destul de rar. Asta ar fi prima eclipsă pe care încerc să o văd.”
Emil Turcu, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic, a vorbit despre acest fenomen: ”Fiind așa înnorat, în momentele de acoperire a soarelui va fi un pic mai întuneric, se va simți o răcoare, cu o diferență de temperatură de circa 2 grade. La Suceava ar fi trebuit să fie cea mai bună vizualizare a eclipsei, cu o acoperire maximă față de alte areale geografice.” Din păcate va trebui să mai așteptăm până la următoarea eclipsă de soare din 2027, pentru a încerca atunci să observăm în condiții mai bune fenomenul.