Documentația pentru un pod provizoriu care să permită închiderea podului rutier de la Milișăuți pentru reparații a fost finalizată de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași și transmisă la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru obținerea finanțării, a declarat luni subprefectul de Suceava, Florin Sinescu.
Sinescu a afirmat că podul provizoriu va fi construit din 80 de tuburi, cu parapet de protecție, în aval de actualul pod. Costurile sunt estimate la 740.000 de lei. După aprobarea de finanțare de la CNAIR, Regionala de Drumuri de la Iași va solicita aviz pentru lucrări de la Apele Române și va organiza selecție de oferte pentru desemnarea unui constructor.
După derularea procedurilor birocratice, a căror durată este greu de estimat, se va putea trece efectiv la construcția podului provizoriu, care cel puțin teoretic s-ar putea finaliza în 10-14 zile.
Podul din tuburi va fi destinat doar traficului rutier ușor, a subliniat subprefectul Sinescu. Traficul greu va fi dirijat pe DN 2, pe la Ratoș și DN 17 A.
Față de podurile provizorii din 2018, construite când podul a fost în reparații, cel de acum are un cost de 15 ori mai mare. În 2018 primul pod provizoriu, luat de o viitură la 5 zile după ce a fost construit, avea 37 de tuburi și a costat 50.000 de lei. Pentru podul de acum s-au cerut 742.704,54 lei cu TVA și conform documentației înaintate către CNAIR banii vor fi folosiți pentru: profilare albie; tuburi PREMO; parapet; umpluturi rampe acces pod; amenajare drum acces pod. După ce nu va mai fi nevoie de ruta alternativă, podul va fi demontat și va rămâne în inventarul DRDP Iași, putând fi folosit și la alte lucrări similare.
Subprefectul Florin Sinescu a mai spus că pentru această iarnă a solicitat alocarea suplimentară de parazăpezi metalice pentru 5 km de drum de pe DN2 de la Ratoș până la intrarea în Siret, având în vedere că pe acest tronson vor staționa autocamioanele care sunt pe sensul de ieșire din țară, prin punctul de frontieră Siret.
„Trebuie să menținem în această iarnă deschis drumul către punctul de frontieră Siret și totodată legătura cu municipiul Rădăuți prin DN 17A Ratoș - Rădăuți, asigurându-se astfel una din rutele alternative la drumul DN 2H, care se va închide circulației, pe tronsonul de pe raza orașului Milișăuți, în vederea reabilitării podului peste râul Suceava”, a mai spus subprefectul Florin Sinescu.