Vechiul sediu al Poștei și ulterior al Romtelecom, clădire situată în centrul municipiului Suceava și aflată acum în proprietatea Telekom, a fost abandonată de ani de zile (doar o parte din parter este ocupat de Poșta Română) și s-a transformat într-un adevărat pericol public. Deși este chiar la kilometrul zero al orașului, clădirea arată deplorabil, cu geamuri sparte și, mai nou, cu bucăți de tencuială care se desprind de pe fațadă. Un astfel de incident a avut loc duminică și doar norocul a făcut ca în acel moment prin zonă să nu fie vreo persoană sau vreun autovehicul. Clădirea este o pată de rușine pentru întreg orașul, mai puțin pentru proprietar, care nu face absolut nimic de ani buni pentru a avea grijă de imobil.
Lucian Harșovschi, viceprimarul municipiului Suceava, a precizat că va trimite la fața locului angajații de la Disciplina în Construcții pentru a evalua la fața locului situația. ”În funcție de ceea ce vor constata vom lua măsuri, care pot fi inclusiv de natură pecuniară. Nu este normal ca o clădire să fie abandonată de proprietar și să reprezinte un risc pentru siguranța persoanelor și a altor bunuri. Eu îmi doresc ca pe viitor să creștem impozitul pentru astfel de clădiri la 500%, atât cât ne permite legea, iar în acest fel proprietarii să fie obligați să aibă grijă de clădiri, iar dacă nu au posibilități financiare să le vândă”, a arătat Lucian Harșovschi.
În cursul zilei de ieri, reprezentanții Primăriei Suceava au luat legătura cu cei ai Telekom, iar o primă măsură a fost aceea că zona unde s-au înregistrat căderi de beton a fost semnalizată și încercuită. Puțin, dar e un mic pas spre normalitate.
Clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu este formată din două corpuri și are o suprafață construită de 899 mp (terenul aferent fiind de 972 mp), iar aria utilă totală a proprietății ajunge la 4.095 mp, cea desfășurată fiind de 4.605 mp. Proprietarul exclusiv al imobilului, Telekom România Communications SA, a anunțat anul trecut că vrea să vândă clădirea, prețul solicitat fiind de 710.000 de euro. Tentative de a vinde clădirea au mai fost și în anii anteriori, dar niciodată intenția nu s-a materializat. Cert este că situația nu mai poate continua așa la nesfârșit, iar cu fiecare zi care trece riscul unor accidente crește. Rezolvarea situației ține exclusiv de proprietar, dar instituțiile statului, în frunte cu Primăria Suceava, trebuie să facă toate demersurile pentru a împiedica vreo tragedie, inclusiv prin amenzi sau măriri de impozite.