Una dintre cele mai cunoscute vedete ale muzicii populare din România, cu peste 80 de turnee internaționale, Gheorghe Turda, a susținut vineri, la Suceava, un concert special, cum nu a mai avut vreodată, în lunga sa carieră. A cântat pentru pacienții unui centru de reabilitare pentru persoane cu dezabilități. Oameni cu care soarta nu a fost deloc darnică, care au nevoie de îngrijiri speciale, dar și de bucurii, precum cea de care au avut parte acum, când o vedetă pe care o știau doar de la TV a venit să fie alături de ei, să le vorbească și să îi încânte cu doine, romanțe și melodii patriotice. Un concert emoționant, diferit de cele de pe scenă, în care au cântat oameni altfel, care au demonstrat că pot face multe lucruri minunate, talentați copii de la o școală din Suceava, dar și o vedetă care a cutreierat lumea în lung și în lat grație vocii sale, ajungând inclusiv aici, într-un cămin pentru oameni cu nevoi speciale.
“Nu a crezut nimeni. Dar uite că s-a întâmplat!”
Ineditul eveniment s-a petrecut vineri după-amiază, la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități “O nouășansă”Todirești.
„Când le-am spus, mai în glumă, mai în serios, că îl aduc pe maestrul Gheorghe Turda să ne cânte, nu a crezut nimeni. Dar uite că s-a întâmplat!”, spune directorul Centrului, Marius Boghian, care a mers să îl ia pe cunoscutul artist de la Gara Burdujeni, unde a ajuns cu trenul de la București, aducându-l direct la pacienții care îl așteptau cu nerăbdare.
A fost întâmpinat de angajatele Centrului de la Todirești, îmbracate în frumoase straie tradiționale, cu zâmbete largi, pâine împletită și sare.
“Știți de ce sunt bucovinenii deștepți?”, le-a întrebat Gheorghe Turda, zâmbind șăgalnic. “De ce?”. “Pentru că se trag din maramureșeni!”, a răspuns el râzând, făcând trimitere la legendele descălecării în Moldova.
Emoționante povești de viață
Ce a urmat, e tot de poveste. Dar una emoționantă, în care lacrimile de fericire s-au amestecat cu cele de tristețe, în care bucuria tinereții s-a amestecat cu regretele scurgerii timpului și problemele bătrâneții, în care toți cei prezenți în sală au râs și au plâns, dar s-au și încărcat cu o energie aparte, precum și cu amintiri de care să se agațe în momentele grele.
Tristele povești de viață ale pacienților, cu problemele lor vechi sau mai noi, s-au amestecat cu cea a maestrului Gheorghe Turda, care a povestit de cea mai grea perioadă din viața sa, cea care a urmat după pierderea dragei sale soții, care a luptat 22 de ani cu o boală cruntă, leucemia, rezumând totul în câteva cuvinte – “Singurătatea ucide!”.
Concluzie care e valabilă și în cazul celor ajunși în Centru, abandonați de familiile lor, îndepărtați de societate, uitați de lume, dar și a multora dintre noi.
"Invitat în Bucovina"
Primii care au cântat au fost chiar pacienții Centrului, care au venit cu un program artistic impresionant, pentru care s-au străduit să treacă peste greutăți de care cei din afară nici nu le bănuiesc.
Impresionant a fost și spectacolul de muzică și dans al elevilor de la Școala Gen Nr. 8 din Suceava, coordonați de o inimoasă și implicată profesoară, Alina Nădejde. La final, maestrul Gheorghe Turda a susținut un program artistic special ales, cu doine, romanțe, muzică populară dar și melodii patriotice, cu mesaj încurajator, încheind evenimentul în aplauzele tuturor celor din sală, cu zâmbete și mici mărgele lucioase, de emoție, în colțul ochilor.
"Invitat în Bucovina", se numește proiectul care a debutat cu prezența cunoscutul interpret de muzică popularăși face parte din acțiunile de promovare a serviciilor oferite de centru Todirești, promovarea persoanelor cu dizabilități ce au aptitudini artistice și activități de petrecere a timpului liber. Cheltuielile de cazare, masă și transport sunt suportate de „Asociația Pentru Promovarea Culturii și Tradițiilor din Bucovina” Suceava, care, sprijinită de Trutzi Fier, au pus la dispoziția centrului din Todirești și o mașină Dacia Lodgy pentru că beneficiarii sa fie transportați la spital sau clinici medicale.