Formele de cerșetorie s-au diversificat mult în ultima perioadă de timp, astfel că s-a ajuns ca metoda colectării de bani pentru un caz umanitar să devină o formă de cerșetorie la nivel mai înalt, mai elegantă să-i spunem, ori mai corect spre o formă de înșelăciune.
Indivizi, care pot fi catalogați mai degrabă escroci, strâng chiar și câteva sute de lei pe zi având în mână două-trei documente medicale de pe cine știe unde și de cine știe când. Cei mai mulți oameni de bine scot din buzunar câțiva lei, cel mai adesea minim 5-10 lei, fără măcar a se uita pe aceste documente și a le verifica autenticitatea.
Așa se ajunge ca o persoană sau mai multe, adunate într-o asociație, să prospere din această escrocherie.
Plătesc amenzile, stau la hoteluri și aproape că le râd în nas polițiștilor
O astfel de problemă a fost semnalată de Poliția Locală Fălticeni. Persoane din diferite colțuri ale țării vin la Fălticeni, în zona centrală, și cer un mic ajutor pentru o persoană bolnavă. De cele mai multe ori au asupra lor un document medical pe numele cuiva dar nimeni nu are garanția că banii se strâng pentru acel caz.
”Pe raza municipiului Fălticeni nu sunt aprobate astfel de practici, acești <binefăcători>nu au documentele legale eliberate de Primăria Fălticeni.
Gândiți-vă câți bani produc aceste <asociații>din moment ce își permit să aducă acești oameni din alte localități, își permit să plătească amenzile contravenționale pe care le iau aproape zilnic și își permit să cazeze aceste persoane la diferite hoteluri”, avertizează Poliția Locală Fălticeni.
De ce o aprobare de la primărie poate schimba datele problemei, când este vorba de o campanie de bună-credință
Contactat de Monitorul de Suceava, directorul adjunct al Poliției Locale Fălticeni, Mihai Țigănașu a explicat de ce acești oameni nu prestează o activitate legală:
„Ei, normal, ar trebui să se adreseze Serviciului de Asistență Socială al Primăriei Fălticeni, unde există o evidență a cazurilor sociale grave sau umanitare din zona Fălticeni și împrejurimi. Așa ar exista o confirmare a faptului că acel caz există și s-ar putea monitoriza câți bani ajung la cel pentru care se face campania. Avem cazuri de astfel de colectori veniți de prin Maramureș ,de exemplu, care strâng bani pentru cazuri de acolo, bineînțeles fără a anunța Primăria Fălticeni. Nu există, așadar, nici un control privind unde ajung banii colectați. Corect ar fi ca aceste campanii să se facă în localitatea de domiciliu a persoanei care are nevoie, sau în apropiere, cu o aprobare de la primărie, care să confirme într-o măsură că acel caz există”.
Este bine să reacționăm la nevoia semenilor, dar nu oricum și în orice condiții
Astfel de colectori de bani sunt întâlniți adesea și pe străzile din Suceava, cu precizarea că sunt și oameni de bună-credință care strâng bani pentru membri ai familiei care au mare nevoie de ajutor, de exemplu.
De principiu, dacă dorim ca banii noștri să ajungă la cineva care are mare nevoie de ajutor, ar trebui să donăm pentru un caz din zona în care locuim, un caz despre care știm câte ceva. Iar, în general, aceste campanii stradale ar trebui privite cu rezerve, mai ales că sunt și modalități de implicare în campanii umanitare făcute la modul foarte serios și transparent.
Cerșetorii și cei din spatele lor, o problemă veche dar care continuă să aducă prosperitate unor escroci
Tot la Fălticeni, polițiștii locali au identificat mai multe persoane care aduc în oraș cerșetori, pe care apoi, spre seară, vin și îi iau cu mașinile.
Din păcate, de cele mai multe ori, banii dați acestora sunt doar o formă de a sprijini nemunca și, mai grav, de a contribui la prosperarea unor șmecheri care profită de cei mai amărâți, făcând practic trafic de persoane.
Asupra unor cerșetori depistați în municipiul Fălticeni s-au găsit sume de ordinul sutelor de lei.
”Polițiștii locali din municipiul Fălticeni au reușit să depisteze și să sancționeze persoanele ce aduc acești <cerșetori> pe raza municipiului nostru, iar profitând de mila trecătorilor, aceștia fac adevărate averi.
Toate persoanele care cerșesc în centrul municipiului, precum și în alte zone, sunt aduse cu autoturismele și plasate în aceste puncte, totul fiind organizat”, a mai transmis Poliția Locală Fălticeni.