Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au mai finalizat recent cu trimitere în judecată încă un dosar privind traficul de canabis, de această dată fiind vorba de dealeri care acționau în municipiul Suceava. Au fost trimiși în judecată în total șase inculpați (inclusiv cumpărători și deținători de droguri), însă principalii doi inculpați vor fi judecați pentru trafic de droguri de risc în formă continuată.
Ionuț Cătălin Dumencu, zis „Chita”, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Suceava, este acuzat că, în perioada martie-iunie 2018, s-a aprovizionat cu diferite cantități de canabis, cuprinse între 0,83 și 2,81 grame, pe care le-a deținut și vândut în cantități asemănătoare către diverși clienți de-ai săi. Cantitățile de canabis au ajuns la câțiva clienți care deveniseră deja fideli, în sensul că aceștia au cumpărat substanțe interzise în mai multe rânduri, rezultă din ancheta procurorilor de la DIICOT.
Cumpărătorii de canabis au fost interceptați însă de mai multe ori de polițiști sau jandarmi cu canabis asupra lor, cantități între 0,83 și 2,81 grame canabis. Aici se face referire doar la cazurile în care transporturile de canabis au fost interceptate de structurile de combatere a crimei organizate. Probele de laborator au confirmat ulterior că pliculețele identificate conțineau compus biosintetizat de plantă de canabis.
Al doilea inculpat acuzat de trafic de droguri de risc în formă continuată este Dănuț Marius Iremeciuc, în vârstă de 29 de ani, din Suceava, cel care ar fi deținut și procurat primului inculpat (Dumencu) diferite cantități de canabis, droguri care ajungeau mai departe la consumatori.
Traficul de droguri de risc, în special canabis, este la cote ridicate în județ, chiar alarmante, o confirmă cei mai în măsură să o facă, polițiștii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava și procurorii de la DIICOT. De aceea se fac și eforturi susținute pentru ca cei despre care se adună date și probe că fac trafic de droguri să fie deferiți justiției și să primească pedepse, chiar dacă aparent sunt trimiși în judecată târziu comparativ cu comiterea faptelor.
Inclusiv cei despre care nu sunt probe că au fost mai mult decât deținători sau consumatori de droguri sunt uneori trimiși în judecată sau sancționați direct de procurori, prin încheierea de acorduri de recunoaștere a vinovăției. Cei care își asumă faptele și încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției primesc de regulă o amendă penală sau o pedeapsă cu suspendare.
Cei care primesc amendă penală sau o pedeapsă cu suspendare rămân evident în atenția procurorilor de la DIICOT, iar dacă mai sunt prinși cu substanțe interzise nu mai au parte de clemență.
Se încearcă astfel ca fenomenul să fie ținut cât de cât sub control, chiar dacă nu este deloc ușor. Inculpații amintiți în articol se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.
Procesul în care vor fi judecați cei doi dealeri și cei acuzați de cumpărare și deținere de droguri de risc a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava, în vederea judecării.