Un singur aviz mai trebuie, de la Ministerul Sănătății, pentru ca pista de aterizare pentru elicopterele SMURD construită deasupra Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava să fie dată în folosință. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, au organizat miercuri o conferință de presă pe heliportul de la spital și au anunțat că toate celelalte avize sunt deja obținute.
„Este un heliport foarte, foarte necesar pentru cazurile de urgență. Investiția este din fonduri de la Consiliul Județean Suceava. Intenția noastră este să conectăm Spitalul Județean Suceava cu alte spitale din țară, dar și cu punctele de urgență din județ sau din alte județe. În paralel construim un punct aeromedical la Câmpulung Moldovenesc, unde va fi garat un elicopter SMURD care va rămâne în județul Suceava. Complexitatea intervențiilor realizate la Spitalul Județean Suceava face ca acesta să fie un spital regional, mulți se adresează din județele vecine și această pistă pentru elicopter va face să fie și mai accesibil spitalul și, dacă va fi cazul, și de aici pacienții cu probleme complicate să poată să plece la spitale mai bine dotate. Mai este nevoie doar de un aviz de la Ministerul Sănătății pentru a prinde în organigramă 6 posturi pentru cei care deservesc heliportul, care asigură legătura cu punctele medicale și siguranța din punct de vedere aeronautic”, a declarat Flutur.
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a afirmat că documentația a fost înaintată Ministerului Sănătății: „așteptăm să primim avizul și să fim funcționali”.
Heliportul va fi deservit de minimum 6 persoane
În ceea ce privește personalul care va deservi heliportul, acesta va putea fi angajat în baza unui memorandum înaintat către Guvern, prin care CJ și spitalul să justifice urgența angajărilor. „Sunt convins că vom primi aprobare”, a spus Gheorghe Flutur.
Lucrările la pista de aterizare pentru elicopterele de salvare de pe spital au fost finalizate și recepționate la sfârșitul anului trecut, însă heliportul UPU-SMURD va putea fi operațional doar după primirea și a celui din urmă aviz.
Structura spitalului și schema de personal vor fi completate cu minimum 6 persoane, care vor face ca heliportul să fie operațional 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În total, schema de personal are 13 posturi, din care 5 de personal operațional (manager responsabil heliport, manager de mentenanță, manager de siguranță, manager de calitate și responsabil cu securitatea aeronautică) și 8 posturi de pompier civil. Pentru a fi asigurată permanența, va trebui să se lucreze în trei ture, fiecare cu cel puțin trei persoane - un angajat din personalul operațional și doi agenți de salvare (pompieri).
Demersurile pentru construirea heliportului au fost inițiate în anul 2019, pe baza analizei numărului de cazuri de la spital, a complexității acestora, dar s-au avut în vedere și relieful județului, rețeaua de drumuri și capacitatea de răspuns a celorlalte spitale din teritoriu. Județul Suceava are o suprafață de 8.553 km pătrați (al doilea ca mărime din țară), peste 760.000 de locuitori, din care doar 43,89 la sută domiciliază în mediul urban. De asemenea, infrastructura rutieră nu este dezvoltată, ceea ce face ca în anumite perioade din an - concedii, zile libere, sărbători locale, timpul de parcurgere a diferitelor localități să fie ridicat, cu implicații asupra transportului pacienților la spital. Rețeaua de drumuri publice din județ are 3.093 de kilometri, din care 631 km drumuri naționale (locul I la nivel național), cu 258 de km de drumuri europene; 1.136 de km de drumuri județene și 1.315 km de drumuri comunale, străzi etc. Dinamica accidentelor rutiere grave, cu persoane decedate și rănite, plasează județul nostru în top la nivel național. Existența unui heliport SMURD cu destinație medico-sanitară facilitează atât transportul pacienților într-un timp mai scurt la Spitalul Județean de Urgență Suceava, cât și colaborarea cu alte unități medicale din țară și din străinătate, în vederea asigurării unei asistențe medicale la cel mai înalt nivel.